Elemér
0 °C
10 °C

Feltörték az orosz titkosszolgálat szervereit

2019.07.22. 09:39

A KGB-utódszervezet Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik fő szerződéses partnerének számítógépes hálózatából 7,5 terabájtnyi érzékeny adatot sikerült ellopniuk hekkereknek. Ezekből nyilvánvalóvá vált, hogy az FSZB például a Tor böngészőn keresztül futó adatok feltörésén dolgozott, emellett a közösségi hálózatok működésébe is igyekeznek beavatkozni, ahogy asszisztálnak az orosz kormány azon terveihez is, amelyek az orosz internet teljes leválasztását célozzák a világhálóról.

Vagyis túl nagy meglepetés nem érhette azokat, akik egy KGB-utódszervezet működéséről kábé reális képpel rendelkeznek.

A hekkerek az adatok (egy részét?) továbbították a legnagyobb lapoknak, hogy azok nyilvánosságra hozhassák azokat. A Forbes jellemzése szerint az FSZB feladatai részben emlékeztetnek az FBI-ra, illetve a brit MI5-ra, de a belső hírszerzésen túl az amerikai NSA-hez hasonló elektronikus hírszerzési műveleteket is folytat. Vezetői közvetlenül Vlagyimir Putyinnak jelentenek.

Az incidens július 13-án történt (vagy a hekkerek ekkor látták elérkezettnek az időt arra, hogy az áldozatot megalázva felfedjék magukat), amikor is a 0v1ru$ nevű hekkercsoport egy mosolygó Yoba-arcot rakott ki az FSZB fő alvállalkozója, a SyTech honlapjára. A SyTech egy sor jelenleg is futó, illetve kísérleti stádiumú, internethez kötődő projektben működik együtt az FSZB-vel.

A megszerzett adatmennyiséget először egy nagyobb hekkercsoportnak, a Digital Revolutionnek továbbították, az terítette a világsajtóban. A Twitteren azzal froclizták szegény FSZB-t, hogy programjukat inkább “Szita-projektnek” kellene nevezniük.

A BBC szerint ez lehet az orosz titkosszolgálatok történetének legsúlyosabb adatszivárgása.

A hekkercsoport a honlap átalakításakor csak a gúnyos rajzot, illetve a SyTech projektmenedzsereinek nevét hozta nyilvánosságra, tényleges és konkrét államtitkokat nem. Ettől mindeddig a lapok is tartózkodtak, vélhetően jelenleg is ellenőrzik az információkat.

A napvilágra került projektek a közösségi média működésének gyakorlatilag összes aspektusát érintik, az egyéni felhasználók aktivitásának követésétől a cégek tevékenységének monitorozásáig. Úgy tűnik, hogy a SyTech projektjei főként az FSZB 71330-as katonai egységéhez kötődnek, amely főként elektronikus hírszerzéssel foglalkozik, és négy éve már kapcsolatba hozták az ukrán titkosszolgálati tiszteknek küldött, kémprogramot tartalmazó levelekkel.

Az eddig felszínre került törekvések egyike sem nevezhető újdonságnak a szakértők számára, van közöttük például a Tor-feltörést célzó program, ami már hét éve zajlik. Az elemzők ezért nem is a szivárgás tartalmát, inkább annak nagyságát és az alvállalkozók jelentette fenyegetettség tényét emelik ki. Az Egyesült Államokban éppen a múlt héten ítélték el az NSA egyik alvállalkozóját, aki két évtizeden keresztül lopott adatokat az ügynökségtől. És persze Edward Snowden nevét sem felejti el egyetlen kém sem.