80 ezer utórengést regisztráltak Kaliforniában július 4 óta

2019.07.23. 14:33

Július 4-én, majd 6-án két erős, a Richter-skála szerinti 6,5-7,1-es erősségű földrengés rázta meg Kaliforniát. A rengéseket utórengések tízezrei követték az elmúlt hetekben, amelyek még mindig tartanak Az Egyesült Államok földtani hivatala (US Geological Survey) mérései szerint mindeddig több mint 80 ezer utórengést regisztráltak Kalifornia Ridgecrest térségében.

240 centiméterrel elcsúszott út a helyi katonai támaszponton
240 centiméterrel elcsúszott út a helyi katonai támaszponton
Fotó: US Geological Survey

Az eredeti két nagy rengés az utóbbi évtized legnagyobb kaliforniai földmozdulásai közé tartozott.

A földtani hivatal számításai szerint jelenleg 1:300 annak az esélye, hogy újabb 7,0-nál erősebb földrengés rázza meg a Ridgecrest régiót. A tömeges utórengések nem számítanak éppenséggel különlegességnek Kaliforniában, amely a Föld szeizmikusan egyik legaktívabb vidéke. A szeizmológusok elmondták, hogy azokon a tájakon különösen intenzívek a nagy földrengéseket követő utórengések, ahol a földkéreg viszonylagosan melegebb, ugyanakkor ezek a rengéssorozatok a heves kezdetek után általában gyorsan el is csitulnak.

Négy méterrel elcsúszott kőzetek, középen a törésvonal
Négy méterrel elcsúszott kőzetek, középen a törésvonal
Fotó: US Geological Survey

A térség egyúttal az Egyesült államok legjelentősebb geotermálisenergia-lelőhelyeként is ismert, korántsem függetlenül a szeizmikus aktivitástól. Minthogy jelenleg viszonylag magasabb a földrengésveszély a szokásosnál, a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy készüljenek az újabb lökésekre, például a nehéz bútorok falakhoz rögzítésével. De Kaliforniában bármikor bekövetkezhet erős földrengés.

Egy átlagos napon 1:10 000 az esélye egy 7,8-nál is erősebb földrengésnek a Szent András-törésvonal déli régiójában.

A július elejei rengések anyagi károkat okoztak Ridgecrestben, de emberi sérülések nem történtek (minthogy gyéren lakott, sivatagos területről van szó). A rengések előtt és után készült műholdképek jól mutatják a vetődés mértékét (fotók: Google Earth):

letöltés (1).gif
letöltés.gif
letöltés (2).gif

Forrás: Los Angeles Times

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport