Elemér
-1 °C
10 °C

Először indított rakétát az űrbe egy kínai startup

2019.07.25. 20:36

Először sikerült egy kínai magáncégnek hordozórakétát indítania a világűrbe, írja az MTI a Hszinhua állami hírügynökség csütörtöki közlése nyomán.

A pekingi székhelyű i-Space startup cég (amely nem azonos a japán ispace-szel) 20 méter magas Hyperbola-1 rakétája csütörtökön startolt a Góbi-sivatagban lévő Csiucsüan űrközpontból és két műholdat állított Föld körüli pályára.

A LandSpace és a OneSpace nevű kínai vállalkozások már korábban próbálkoztak hasonlóval, sikertelenül. A kínai állami média a csütörtöki startot "mérföldkőnek" nevezte a kínai magánűripar számára.

Kínában tucatnyi magáncég próbálkozik azzal, hogy megvesse lábát az űriparágban. A NASA szerint 2018-ban csak ezek a vállalkozások mintegy 30 rakétakilövést hajtottak végre.

Az űrprogramot azonban az állam elsősorban a katonaság ellenőrzése alá akarja vonni, a kínai kormánynak ugyanis ambiciózus tervei vannak az űrben. A Holdhoz való újabb utazások mellett Mars-missziót is terveznek, továbbá saját űrállomás építését is tervezik.

Az amerikai magáncégek egyelőre a kínaiak előtt járnak: az Elon Musk által alapított SpaceX rakétáival már számos műholdat küldött Föld körüli pályára és szállítmányokat vitt a Nemzetközi Űrállomásra, és az Amazon élén álló Jeff Bezos Blue Origin nevű cége is ambiciózus űrutazási terveken dolgozik.