Trump: A nagyszerű amerikai cégeket csak Amerika adóztathatja meg

2019.07.26. 19:36

Hamar reagált Donald Trump amerikai elnök arra, hogy csütörtökön Emmanuel Macron aláírta azt a törvényt, aminek a célja a netes óriáscégek megadóztatása, és láthatóan nem örült a dolognak: mint írta, hamarosan bejelentik a megfelelő válaszlépéseket – írja a The Verge.

Franciaország éppen most vetett ki digitális adót a mi nagyszerű amerikai techcégeinkre. Ha bárki megadóztatja őket, az csakis a hazájuk, az Egyesült Államok lehet. Hamarosan bejelentjük a megfelelő válaszlépéseket Macron ostobaságára. Mindig mondtam, hogy az amerikai bor jobb mint a francia!

– írta ZS-kategóriás filmek főellenségeit megszégyenítő tweetjében az amerikai elnök, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor számíthatnak a retorzióra a franciák.

Mint azt korábban írtuk, a törvény a Facebook, a Google, az Amazon és társai adóelkerülését akadályozná meg, 3 százalékos adót kivetve a 750 millió eurónál nagyobb összbevételű és 25 millió eurónál nagyobb franciaországi bevételű cégek francia bevételeire.

Ennek fényében nem meglepő hogy Trump bejegyzése nem az első reakció a Fehér Ház részéről a törvényre: az amerikai kormány korábban is elítélte a döntést, és azt is vizsgálta, hogy a törvény előnytelen helyzetbe hozza-e az amerikai kereskedelmet. A jelek szerint végül arra jutottak, hogy igen, a BBC korábbi cikke alapján pedig így most valószínűleg jönnek majd az elnök által előszeretettel alkalmazott büntetővámok.

A francia vezetés egyébként régóta szeretne európai szintű, egységes fellépést az adóelkerülő multik ellen, de Emmanuel Macronnak eddig nem sikerült meggyőznie az EU többi vezetőjét egy föderális szintű adó bevezetésétől. Macron most az OPEC 34 országánál házal az elképzeléssel.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM