HIV-fertőzést megelőző implantátumot tesztelnek

2019.07.26. 16:33

Most először jutott el az emberi klinikai tesztig az az implantátum, amely HIV-fertőzést megelőző gyógyszereket juttat az illető szervezetébe. A remények szerint ez újabb lökést adhat az AIDS-et okozó vírus elleni küzdelemhez, és esetleg végleges védelmet nyújthat a legveszélyeztetettebb csoportok tagjainak is.

Az antivirális szerekkel történő megelőzés az utóbbi években a HIV-ellenes harc egyik slágertémájává vált, miután kutatások bizonyítják, hogy ezek a készítmények gyökeresen csökkentik a HIV-fertőződés veszélyét a vírushordozó partnerekkel folytatott szex ellenére is.

Ezek a megelőző jelleggel szedett gyógyszerek már a világ számos országában elérhetők.

Csakhogy e hatóanyagok eddig tablettaformában léteztek, amelyet nap mint nap szedniük kellett a veszélyeztetett, de egészséges embereknek. Erre kínálhat alternatívát az az antivirális gyógyszerrel feltöltött implantátum, amely lassan engedi a véráramba a gyógyszert, így szükségtelenné teszi a mindennapos tablettabevételt. Hasonló megoldások már a fogamzásgátlás terén is léteznek.

A mostani klinikai tesztet az MSD gyógyszergyártó végezte el. Ez az első klinikai kísérlet antivirális hatóanyagot tartalmazó implantátummal emberen, amelyet sikeres állatkísérletek előztek meg. A vizsgálatban 12 egészséges emberbe ültettek hatóanyagot tartalmazó implantátumot, míg négy férfibe placebót tartalmazó eszközt. Az implantátum 12 hétig volt a szervezetükben, és a kutatók ezalatt folyamatosan figyelték a benne lévő gyógyszer felszabadulását, és a hatóanyag koncentrációját a vizsgált személyek vérében.

Tehát az alanyok nem voltak kitéve HIV-fertőzés veszélyének, csak az implantátum működését ellenőrizték.

Az eredmények megmutatták, hogy az emberek jól tolerálták a beléjük ültetett eszközt, és a hatóanyagdózistól függően az implantátum 8-12 hónapig is védelmet nyújthat. A cég egyik kutatója elmondta, hogy ez még igen korai szakasza a teszteknek, így nem lehet megmondani, hogy a végső termék meddig lesz hatékony, mennyi hatóanyagot fog tartalmazni, mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba, és mennyibe fog kerülni. A következő lépésben a módosított implantátumot nagyobb populáción próbálják ki.

A hosszú időn keresztül működő implantátum sok szempontból előnyösebb a napi tablettabevételnél. A szakértők szerint éppen az akadályozza a megelőző jellegű antivirális szerek használatának elterjedését, hogy az orvosok, a veszélyeztetett személyek, és a HIV-fertőzött partnerek sem bíznak abban, hogy a tablettát soha nem felejti el bevenni az illető, és folyamatos maradhat ezáltal a szer megfelelően magas koncentrációja a szervezetében.

Egy hónapokig védelmet nyújtó eszköz sok idegeskedéstől megszabadíthatja az érintett embereket.

Forrás: Guardian  • Tippek
  • Árfolyam