Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-3 °C
2 °C

Csaknem háromezer tigris él már Indiában

GettyImages-1140444140
2019.07.29. 12:13 Módosítva: 2019.07.29. 12:47

Másfél évtized alatt több mint kétszeresére nőtt és csaknem elérte a háromezret a tigrisek száma Indiában, amely ezzel "a világ egyik legbiztonságosabb és legnagyobb élőhelyévé" vált a veszélyeztetett nagymacskák számára, jelentette be hétfőn Narendra Modi indiai miniszterelnök, ismertetve a legutóbbi – négyévente tartott – tigrisszámlálás eredményét.

Indiában 14-15 éve mindössze 1400 bengáli tigris élt, számuk 2014-re 2226-ra emelkedett, a 2018-as felmérés során pedig már 2967 csíkos bundájú ragadozót számoltak össze, ami "történelmi eredmény" a miniszterelnök szerint. A globális tigrispopuláció háromnegyede immár Indiában él - jegyezte meg Modi.

A tigris India nemzeti állatának számít, a helyi természetvédelmi törvény pedig veszélyeztetett fajként tartja számon. Narendra Modi hangoztatta, hogy India négy évvel a határidő előtt teljesítette a Szentpéterváron 2010-ben tartott első globális tigris-csúcstalálkozó célkitűzését, a tigrisek számának megkétszerezését 2022-re.

India már az 1970-es években elindította saját tigrisvédelmi akciótervét, amelynek részeként bűncselekménnyé nyilvánította a tigrisek megölését és védett területeket jelölt ki a faj számára. A tigrisrezervátumok száma tavaly 860-ra emelkedett a 2014-es 692-ről.

"A múlt évi tigris-népszámlálás minden korábbinál kiterjedtebb és alaposabb volt" – reagált a kormány bejelentésére Belinda Wright, az újdelhi központú Indiai Természetvédelmi Társaság (WPSI) alapítója. "A tigrisek megmentése szempontjából az egyik legfőbb kihívást jelenleg az állat és ember közti konfliktus okozza a túlnépesedett ázsiai országban" – mutatott rá a természetvédő aktivista. A kormány adatai szerint Indiában minden nap megöl egy embert tigris vagy elefánt.

(Borítókép: bengáli tigris kel át egy földúton. Fotó: David Tipling/Universal Images Group/Education Images / Getty Images Hungary)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.