Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Sáskahadak keserítik a Las Vegas-iak életét

2019.07.29. 08:57 Módosítva: 2019.07.29. 11:45

Még néhány hétig eltarthat a fakószárnyú sáskák inváziója, amely napok óta megkeseríti Las Vegas lakóinak életét, közölték a hét végén rovartani szakemberek. Napok óta keringenek fotók és videók az interneten az amerikai kaszinóvárosról, amint esténként sáskák rajzanak tömegesen a szállodák, szórakozóhelyek fényárjában. Egyesek már horrorfilmhez, a bibliai apokalipszishez hasonlították a rovarok rajzását.

Jeff Knights nevadai entomológus szerint azonban a lakosoknak és a látogatóknak nem kell aggódniuk a fakószárnyú sáskák miatt. A rovarok semmilyen betegséget nem hordoznak, és nem is csípnek, és semmilyen kárt nem okoznak a fák leveleiben (azaz nem mezőgazdasági kártevők). "Általában gyomnövényekkel táplálkoznak. Amikor ilyen sokan megjelennek, az azt jelzi, hogy északra vonulnak" - írta blogjában Knights, hozzátéve ugyanakkor, hogy még egy pár hétig a térségben lesznek a rovarok.

Az amerikai meteorológiai szolgálat (NWS) Twitter-bejegyzése szerint a rovarinvázó olyan mértékű, hogy még az időjárási radarokon is látható.

Az észak-amerikai sivatagokban őshonos fakószárnyú (vagy sápadtszárnyú) sáska (pallid-winged grasshopper, Trimerotropis pallidipennis) idén megszaporodott a nedves tél és tavasz miatt. Nagy számban Arizonában fejlődnek ki és indulnak el északi vándorlásukra, ez alatt érintik Nevada déli térségét is.

Különösen éjszaka lehet látni őket a városban, mivel az éles fehér ultraibolya fények vonzzák őket. A város illetékesei azt tanácsolták a lakosoknak, hogy aki távol akarja tartani őket, cserélje le kültéri lámpáit sárga fényűre.

Az elmúlt 30 évben Las Vegasban négyszer-ötször tapasztaltak ilyen méretű sáskajárást. (via MTI)

(Javítás: a cikk korábbi verziójában tévesen szöcskékről volt szó, valójában a Trimerotropis pallidipennis a sáskafélék közé tartozik.)