Orbán
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

A klímaváltozás tizedeli a rénszarvasokat

2019.07.30. 08:34

Több mint kétszáz elhullott rénszarvast találtak ezen a nyáron a Norvégiához tartozó Spitzbergák szigetcsoporton, kutatók szerint haláluk a klímaváltozás számlájára írható – írja az MTI.

A rénszarvasok valószínűleg éhen haltak, mivel nem találtak legelni való élelmet – vélik a Norvég Sarki Intézet (NPI) kutatói, akik a vadon élő rénszarvas-populációt kísérik figyelemmel.

Soha ennyi elhullott állatot nem láttak a kutatók. A Spitzbergák azoknak a területeknek az egyike, amely megérzi a klímaváltozást és annak hatásait az ott élő állatokra

– hangzott el az NRK norvég közszolgálati rádióban.

A norvég meteorológiai intézet szerint Longyearbyen, a világ legészakibb települése, a Spitzbergák fővárosa valószínűleg gyorsabban melegszik, mint bármely más város a Földön. Az északi-sarkvidéki felgyorsult melegedés miatt emelkedik a hőmérséklet, csökken a jég- és a hótakaró kiterjedése, ami azt jelenti, hogy kevesebb napfény verődik vissza és több napenergia nyelődik el.

A kutatók, akik már 40 éve figyelik a rénszarvas-populációt, tíz héten át vizsgálódtak a térségben. A terület időjárása szokatlanul esős volt, emiatt a föld nagyon eljegesedett, áthatolhatatlanná vált. Ezért a rénszarvasok nem tudták feltörni a jeget, hogy az alatta lévő legelőből táplálkozhassanak – vélik az NPI kutatói. Tavaly ráadásul viszonylag sok rénszarvasborjú született, ami fokozta a problémát. A legfiatalabb és a leggyengébb állatok hullanak el a zord körülmények között.

Az 1990-es évek közepe óta a rénszarvas-populációk világszerte 56 százalékkal csökkentek az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) által az Északi-sarkvidék állapotáról 2018-ban közzétett jelentés szerint.