Letartóztatták a netes alvilág nagyágyúit

2019.07.30. 13:37

Nehézsúlyú kiberbűnözőket kapcsolt le egy július közepi közös akcióban az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat és az FBI. A letartóztatott hekkerek 2007 óta folytattak kiterjedt és sokszínű internetes bűnözői tevékenységet, és a nyomozók állítása szerint a globális darknet nagyjából negyven százalékát tartották irányításuk alatt. Most több részlet is kiderült róluk – írja az ITcafé.

A nyomozás eredményei szerint a csoportot egy odesszai férfi, Mihail Ritikov alapította, aki Moszkvában szerzett hekkertapasztalatokat a kétezres évek elején. 2007-ben alapította meg Ukrajnában a saját "vállalkozását", amely a darkneten kínált hekkereszközöket. A hatóságok már ekkor felfigyeltek rá Ukrajnában, Oroszországban és az Egyesült Államokban is, és törölték, amit lehetett, de Ritikov és csoportja újra és újra felbukkant.

Idővel hatalmas vállalkozássá nőtte ki magát a kezdeményezés, a tíz fő ukrán menedzser mellett több tucat képviselőjük volt szerte a világban, és sok ezer érdeklődő vette igénybe a szolgáltatásaikat – például a ZeuS vírus kifejlesztője, Jevgenyij Bogacsev is, aki jelenleg is szerepel az FBI körözési listáján.

A terjesztés természetesen a darknet jellemzőit kihasználva folyt: zárt fórumokon és speciális weboldalakon keresztül, szoftvereiket Libanonban, Irakban, Iránban, Németországban, Panamában és máshol tárolták adatközpontokban, saját szervereken, de a központi irányítás egy lakatlan, be nem fejezett házban volt Odessza közelében. E saját lifttel is rendelkező házba titkosított távközlési csatornákat telepítettek.

Az ukrán nyomozás vezetője szerint a gondosan megtervezett razzia során közel 150 szervert foglaltak le, valamint egy tökéletesen megalkotott infrastruktúrát számoltak fel: adatközpont, automatikus biztonsági mentést szolgáló eszközök, különösen nagy kapacitású internetkapcsolatot biztosító rendszer – még saját energiaellátással is rendelkeztek, például generátorokkal. Mindennek a kialakítása becslések szerint legalább 700 ezer dollárba (206 millió forintba) kerülhetett. A hatóságok sok száz terabájtnyi adatot tartalmazó adathordozókat foglaltak le, de ezek jó része erős titkosítással rendelkezik, így a számukra olvashatatlan.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM