Megmérgezi a tengeri madarakat a lenyelt műanyag

2019.07.31. 09:08

Változásokat idéz elő a tengeri madarak szervezetében a lenyelt műanyaghulladék, figyelmeztettek ausztrál kutatók. A Tasmániai Egyetem Tengeri és Antarktiszi Tanulmányok Intézetének (IMAS) szakemberei az Ausztráliától keletre fekvő Lord Howe-sziget barna vészmadaraitól (Ardenna carneipes) begyűjtött vérmintákat elemeztek.

A mérsékelten fenyegetett faj populációja zsugorodik Ausztráliában. "A műanyaghulladék lenyelése közrejátszik ebben a csökkenésben, de hogy milyen módon van hatással a madarakra, arról eddig nem sokat tudtunk" – mondta Jennifer Lavers, az IMAS munkatársa, az Environmental Science and Technology című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője.

Elpusztult vészmadárban talált műanyagszemét
Elpusztult vészmadárban talált műanyagszemét
Fotó: Cameron Muir / IMAS

A kutatók csökkent kalciumszintet mutattak ki azoknak a madarakban a vérében, amelyek műanyagot ettek. Ezeknek az állatoknak a testtömege is alacsonyabb volt, valamint a szárnyuk, a fejük és a csőrük hossza is eltért a többiekétől.

"A műanyag jelenléte a szervezetben negatív hatással van a madaraknál a vese működésére, a húgysav magasabb koncentrációját eredményezi, emellett a koleszterinre és az enzimekre is hatással van" - magyarázta Lavers.

"A műanyag mérgező. Ha egyszer a szervezetbe kerül, a benne lévő méreganyagok beszivárognak az állat véráramába és neurológiai, viselkedési, valamint szaporodási problémákhoz vezetnek, illetve szélsőséges esetben az egyed halálát okozhatják" - írták a kutatók a tanulmányban. (MTI)  • Tippek
  • Hírek