Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Ruanda lezárta a kongói határt a közelítő ebola miatt

2019.08.01. 16:00

A kongói egészségügyi minisztérium csütörtökön megerősítette, hogy a ruandai határon lévő Goma városában elhunyt férfi egyéves kislányának szervezetében is kimutatták az ebolavírust. Erre reagálva a ruandai hatóságok azonnal lezárták a határt.

A férfi a második megerősített ebolás beteg volt Gomában, és hosszú napokat töltött otthon a családja körében, amikor már kialakultak nála a tünetek, mielőtt kórházba szállították volna. A kislány fertőződése egyben az első megerősített ebolaátadást is jelenti Gomában. 

Goma központi szerepet játszhat az ebolajárvány nemzetköziesedésében. A kétmillió lakosú város ugyanis a legfontosabb közlekedési és áruszállítási csomópont Kongó és Ruanda között.

Sok ezer ember kel át oda-vissza a határon, jellemzően gyalog.

A kongóban kitört ebolajárvány immár a második évében jár. Eddig több mint 2600 ember betegedett meg, és közülük 1800 meg is halt. Ezzel ez az eddigi második leghalálosabb ebolajárvány. A WHO nemrégiben globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a járvány miatt.

A WHO egyébként nem javasolta az utazási korlátozások bevezetését, ugyanakkor elismerte, hogy a betegség határokon való átjutása igen valószínű. 

A további terjedés megállítása valóban nagy kihívást jelent. De semmi sem legyőzhetetlen. És nincs mentség a szükséges intézkedések elmulasztására

- áll az Egészségügyi Világszervezet közleményében. A ruandai határlezárás alig egy nappal azután történt, hogy a WHO megdicsérte az afrikai országokat határaik nyitva tartása miatt. Szaúd-Arábia a múlt héten állította le a vízumkiadást a kongói állampolgárok számára, egy hónappal a nagy iszlám zarándoklat kezdete előtt.

Forrás: New York Times