Fülöp, Evelin
EUR 392,39 Ft
USD 367,40 Ft
13 °C
27 °C

Újra repülhetnek a japán F-35-ösök

000 SA405
2019.08.01. 08:40

Négy hónappal egy F-35A vadászbombázó áprilisi balesete után csütörtökön a japán nemzetvédelmi minisztérium újra engedélyezte az ilyen típusú, ötödik generációs harci gépek repülését, jelentette a Kyodo hírügynökség. Ivaja Takesi tárcavezető közölte, hogy alapos biztonsági intézkedések, a gépek ellenőrzése és a pilóták továbbképzése után engedélyezik, hogy a vadászbombázók újra a levegőbe emelkedhessenek.

A japán önvédelmi erők egyik F-35A típusú vadászbombázója április 9-én, éjszakai gyakorlórepülés közben zuhant le, amikor az Aomori prefektúrában lévő Miszava légitámaszponttól mintegy 135 kilométerre keletre repült a Csendes-óceán felett repült. A pilóta életét vesztette.

A nemzetvédelmi minisztérium június közepén közölte, hogy a gép azért zuhant le, mert a 41 éves pilóta elvesztette térbeli tájékozódását, nem érzékelte a gép magasságát és térbeli elhelyezkedését. A tárca hangsúlyozta, hogy műszaki problémák nem voltak a géppel. Ezt a következtetést a gyakorlórepülésben részt vevő többi géppel folytatott beszélgetésből vonták le, miután a gép fekete dobozának memóriaegysége azóta sem került elő.

A harci gép egyéves sem volt, és csak tavaly május óta teljesített szolgálatot az önvédelmi erők kötelékében. Az F-35-ösökből álló repülőszázad épphogy elkezdte a szolgálatot Miszaván. A japán kormány még 87 ilyen, a radarok számára nehezen észlelhető, "lopakodó" technológiával készült vadászbombázót akar beszerezni, hogy korszerűsítse légvédelmét, látván Kína katonai erejének megerősödését.

A Lockheed Martin amerikai vállalat által gyártott ötödik generációs F-35-ösök 12 éve repülnek, 2015 óta állnak szolgálatban, és ezt volt az első baleset az F-35A típusú, hagyományosan fel-és leszálló géppel. Egy F-35B típusú, rövid úton felszálló és helyben leszálló géppel már történt egy baleset tavaly. (MTI)

(Borítókép: látogatók szemlélnek amerikai F-35B Lightning II vadászbombázókat a Miszava légibázison, 2017-ben, egy légibemutatón. Fotó: STR / JIJI PRESS / AFP)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás