Kornélia
-1 °C
15 °C

Gigászi méretű ókori hajó horgonyrúdjára bukkantak

2019.08.05. 20:40

A maga idejében kolosszálisnak számító hajóhoz tartozhatott az az i. e. 6. századból való horgonydarab, amelyet több ókori hajóronccsal együtt fedeztek fel az égei-tengeri Levitha sziget partjainak közelében, írja a greekreporter.com nyomán az MTI.

A gránitból készült, 400 kilogrammos horgonyrudat 45 méteres mélységből hozták a felszínre a görög tengeri régészeti hatóság irányításával zajló víz alatti régészeti kutatás első szakaszában. A kutatók szerint az időszámításunk előtti 6. századból származó különleges lelet az eddigi legnagyobb archaikus kori vasmacskatöredék, ami előkerült az Égei-tengerből. A mérete alapján úgy vélik, hogy az akkori időben hatalmasnak számító hajóhoz tartozhatott.

A Levitha sziget mellett végzett kutatások során nyolc hajót fedeztek fel a tenger fenekén a régészek. A leletek között Knidosz, Kosz, Rodosz, Fönícia és Karthágó területéről származó, az i. e. 3. század közepéről való amforák is sorakoznak. A Levithára és három szomszédos szigetére kiterjedő víz alatti régészeti kutatás célja, hogy 2021-ig azonosítsa és dokumentálja a térségben található ókori hajóroncsokat.