Edina
0 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

A globális felmelegedés tényleg tömegével öli az embereket

2019.08.07. 13:53

Mintegy 30 ezerrel többen halhatnak meg évente a sűrűn lakott kínai városokban, ha a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokról 2 Celsius-fokra növekedne- írja a Nature Communication

A szakemberek azt vizsgálták, hogyan hatna az elhalálozási rátára a párizsi klímaegyezmény aláíróinak vállalása, amely szerint 1,5-2 Celsius-fok alatt tarják a globális felmelegedést. Huszonhét kínai városban tekintették át a hőséggel összefüggő elhalálozási adatokat 1986 és 2005 között. Azt találták, hogy a hőség évente egymillió lakosonként 32 ember halálát okozta. 

Amikor a legoptimistább forgatókönyvet, 1,5 Celsius-fokos globális hőmérséklet-növekedést vették alapul, akkor a számítások szerint egymillió lakosonként 49-67 ember halna meg a hőség miatt. 

Ha a globális felmelegedés elérné a 2 Celsius-fokot, akkor egymillió lakosonként 59-80 ember halna meg. A nők esetében a halálozási ráta kétszerese lenne a férfiakénál.

Figyelembe véve a 831 millió kínai városlakó számát, mindez azt jelenti, hogy egy fél Celsius-fokos hőmérsékletnövekedés esetén csaknem 30 ezer emberrel többen halnának meg a hőség miatt évente - olvasható a tanulmányban.

Az infrastrukturális fejlesztések - például jobb egészségügyi szolgáltatások, légkondicionálás, az ivóvízhez való jobb hozzáférés - és felkészülés nélkül a többlethalálozás még nagyobb lenne a 21. század második felében.

Tanulmányunk nagyon világosan megmutatja a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozásának előnyeit

- mondta Szu Pu-ta, az urumcsi székhelyű Ökológiai és Földrajzi Intézet tudósa.

A globális átlaghőmérséklet már 1 Celsius-fokkal növekedett az iparosodás előtti időszakhoz képest, ami hosszabb és intenzívebb szárazságokat és hőhullámokat eredményezett. A 2015-ben létrejött párizsi klímaegyezmény aláírói vállalták, hogy a felmelegedést 1,5-2 Celsius-fok alatt tartják. Az általuk eddig vállalt szénkibocsátás-csökkentés azonban legalább 3 Celsius-fokos globális hőmérséklet-növekedéssel járna és a jelenlegi üvegházhatású gázkibocsátási folyamatok még magasabb hőmérsékletekhez vezethetnek a Földön.