Mégsem olyan agresszívek a sirályok, mint ahogy eddig gondolták

2019.08.07. 10:31

Az utóbbi idők egyre durvább sirálytámadásai után az Exeter Egyetem munkatársai arra voltak kíváncsiak, mennyire szemtelenedtek el az állatok. Azaz feszélyezi-e őket, ha az emberek bámulják a madarakat.

A kísérlethez egy adag sült krumplit tettek a földre, és azt nézték, hogy mennyivel gyorsabban viszik el, ha valaki félretekint, mintha folyamatosan nézi a sirályokat. Az eredmények szerint a sirályok 21 másodperccel tovább vártak a kajalopással, mikor az emberek bámulták.

A kutatók 74 sirályt néztek meg, de a legtöbbet abszolút hidegen hagyták az emberek, és csak 27 csapott le az ételekre, és csak 19 ment bele ebbe az odanézünk vagy nem nézünk oda játékba, ezért a kísérlet erre a 19 sirályra fókuszált. Már ez az eredmény meglepte őket, hiszen a sirályok a közhiedelem szerint agresszívek, és nagyon szeretnek lecsapni az emberek ételeire, ehelyett a kísérlet során kiderült, hogy többségük nem is merészkedik közel az emberekhez, vagyis csak néhány renitens sirály rombolja a madarak renoméját, vagy a cornwalli sirályok ilyen jólneveltek.

A kísérletből az derült ki, hogy néhány egyed addig meg sem közelítette a sült krumplit, amíg egy ember bámulta, néhányat viszont egyáltalán nem hozott zavarba semmi, és ugyanúgy rámartak a az ételre. Azt a kutatók sem tudták megmondani, hogy mi okozza azt, hogy néhány egyed ennyire bátor, de valószínűsítik, hogy ezeknek az egyedeknek korábban jó tapasztalatai voltak az emberekkel, vélhetően pont ők etették őket, ezért hiszik, hogy ez egy bevett szokás. Dr. Neeltje Boogert, a tanulmány egyik vezetője pedig azt mondja, hogy a sirályok nagyon gyorsan tanulnak, ha egyszer rájönnek, hogyan tudnak ételt lopni, nem állnak le, hanem még többet akarnak. Boggert felhívja arra is a figyelmet, hogy a sirályok általában hátulról csapnak le a könnyű ételhez jutás reményében, és a nyári hónapokban sokkal többet támadnak, mint az év többi részében. 

Anglia sirálypopulációja csökken, illetve egyre inkább a lakott területeken vadásznak, sokszor az emberek ételeire. A kutatók szerint nem igaz, hogy az állatok egyre aggresszívabbak, többségük továbbra is elkerüli az embereket, ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy nem szabad etetni őket, mert az nagyon gyorsan azt eredményezi, hogy akkor is elveszik az ételt, ha nem önszántából adja nekik valaki.    • Tippek
  • Biztosítás