Felfedezték Európa legöregebb bükkfáját

2019.08.14. 20:05 Módosítva: 2019.08.14. 20:52

Egy olasz kutatócsoport rábukkant Európa legöregebb, 546 éves bükkfájára Ausztriában.

Untitled-4
Fotó: Nationalpark Kalkalpen / Fuxjäger

A bükkfamatuzsálem a felső-ausztriai Kalkalpen Nemzeti Parkban áll. A park szerdai közleménye szerint az Alfredo Di Filippo által vezetett olasz kutatócsoport a fa évgyűrűinek vizsgálatával állapította meg, hogy a bükkfa eredete 1474-ig vezethető vissza. A fa csaknem húsz évvel idősebb az eddig a legöregebbnek tartott bükkfánál, amely szintén a Kalkalpen Nemzeti Parkban él, és 528 éves.

A kutatók szerint Európa legöregebb bükkfájának a korán kívül nincs más különösebb jellegzetessége, alig 20 méter magas, törzse is átlagos, 73 centiméter átmérőjű.

Franz Sieghartsleitner, a park szóvivője elmondta, hogy a fa életkorának pontos megállíptásához egy kis lyukat fúrtak a fa törzsébe, hogy mintát vegyenek belőle. A mintát elemezték, a lyukat pedig betömték. A szakember szerint a mintavétel nem károsította a fát, mint mondta: a fák a harkályok ütötte lyukakat is elviselik.

A Kalkalpen Nemzeti Parkban található Ausztria legnagyobb egybefüggő erdősége, a park mintegy húszezer hektáros területének egy ötezer hektáros része 2017-ben éppen öreg bükkfaerdőségei miatt került fel az UNESCO világörökségi listájára.

(MTI/Index)  • Hírek
  • Hírek