Több mint 500 millió méh pusztult el Brazíliában három hónap alatt

2019.08.20. 17:03

Több mint 500 millió méh pusztult el Brazíliában az elmúlt három hónapban, írja az MTI a BBC híre nyomán.

A méhészek négy államból jelezték a méhkolóniák tömeges pusztulását, csak Rio Grande do Sul államban 400 millió méhtetemet találtak.

A kutatók a neonikotinoid és a fipronil tartalmú rovarirtó szerek használatával magyarázzák a tömeges pusztulást. Az ilyen hatóanyagú rovarirtókat Európában már betiltották, az Európai Unió tavaly áprilisában vetett ki tilalmat a neonikotinoidokra, mert súlyosan károsítják a méheket.

Brazíliában azonban, a környezetvédők tiltakozása ellenére, tavaly feloldották ezeknek a rovarirtóknak a tilalmát.

A Greenpeace szerint Brazíliában a mezőgazdaság terjeszkedésével nőtt a rovarirtók használata, az elmúlt három évben 193 olyan szert regisztráltak Brazíliában, amely az Európai Unióban tiltott.

A méhek tömeges pusztulása a világ más pontjain is nagy problémát jelent:

  • Az Egyesült Államokban méhészek bejelentették, hogy télen a kolóniák negyven százaléka elpusztult.
  • Több mint egymillió méh pusztult el mérgezés miatt a Dél-Afrikai Köztársaság egyik bortermelő vidékén novemberben. A méhek pusztulását a fipronil rovarölő okozta, amelyet a helyi gazdák használtak szőlőbirtokaikon.
  • Oroszország 20 térségéből jelentettek tömeges méhpusztulást idén.
  • Egy nemzetközi tanulmány szerint tizenhat százalékkal csökkent a mézelő méhkolóniák száma 2017-18 telén 33 európai országban, valamint Algériában, Izraelben és Marokkóban is.

A méhpusztulás jelenségéről és a probléma súlyáról a tavaly nyári, Somogy megyei tömeges méhpusztulás kapcsán írtunk részletesebben.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.