Hatalmas füstbe borult az Amazonas

2019.08.21. 12:55

Több helyen lángol az erdő az Amazonas területén Brazília űrkutatási hivatala, az INPE adatai szerint.

Most is akkora a füst, hogy 2700 kilométerrel távolabb, Sao Paulóban sűrű szmogot és áramkimaradást okozott.

Az INPE műholdas vizsgálatai szerint 84 százalékkal több az erdőtűz, mint az előző év hasonló időszakában: januártól augusztusig 72 ezer tüzet észleltek, és egyedül csütörtök óta 9500 helyen csaptak fel a lángok az Amazonasnál. Az INPE szerint tavaly csupán 40 ezer tűz volt ebben az időszakban. Az eddigi legrosszabb év 2016 volt 68 ezer tűzesettel.

Az amerikai NASA viszont arra mutatott rá, hogy jelenleg az átlagosnál kevesebb a tűz az Amazonas medencéjében.

Jair Bolsonaro, az ország szélsőjobboldali elnöke alig pár hete menesztette az űrhivatal vezetőjét, miután az INPE műholdas adatok alapján közleményt adott ki arról, hogy idén 88 százalékkal erősödött az esőerdő irtása az ország területén. Erre az elnök azt mondta, hogy hazugság. A vitában több tudományos intézet kiállt az INPE mellett.

Környezetvédők hosszú ideje azzal vádolják Bolsonarót, hogy bátorítja a farmereket az amazonasi őserdő kivágására, amely hárommillió fajnak és millió őslakosnak az otthona.

Bolsonaro is kifejtette, hogy ebben a száraz időszakban szokták a farmerek felégetéssel megtisztítani a földjeiket. Ebből persze az következik, hogy a tüzeket valóban emberi tevékenység okozza. A WWF természetvédő szervezet úgy látja, a több tűz éppen a megnövekedett erdőirtás következménye.

Az elmúlt hetekben Németország és Norvégia is felfüggesztette a Brazíliának nyújtott milliárdot támogatását, amellyel az őserdők megmentését segítették, mert nem látták biztosítottnak a céljaik megvalósulását.

(BBC)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.