Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Matematikával oldották meg a kirigami kihívásait

2019.08.21. 11:48

A Harvard kutatói kitaláltak egy matematikai módszert arra, hogy bármilyen lapból bármilyen kitalált formát létre tudjanak hozni egyszerű vagdosással. Ezt a technikát Japánban kirigami néven ismerik, ami szó szerint lefordítva papírvágást jelent, és az origami, vagyis a papírhajtogatás kevésbé ismert párjának tekinthető.

Az alkalmazott tudományok tanszékén dolgozó L. Mahadevan professzor és munkatársai megkeresték a kirigami alapját képező egyszerű matematikai elveket, és olyan algoritmusokat hoztak létre, amelyekkel különböző számú, méretű és elhelyezkedésű vágások segítségével bármilyen formát ki tudnak hozni egy lapból.

shapeshiftin.gif
Fotó: Harvard SEAS

Mahadevan laboratóriumának munkáját a Nature Materials tudományos lap hozta le. Korábban is publikáltak hasonló munkát, amelyben az origamik felépítését elemezték, hogy szinte bármilyen háromdimenziós struktúrát létre tudjanak hozni. A kirigamival azonban sokkal többre voltak képesek, a vágásokkal ugyanis sokkal rugalmasabban lehet átformálni a lapokat.

Bár a kutatócsoportot a japán papírművészet inspirálta, a munkájuk kőkemény matematikai alapokon nyugszik, és az eredményeik a mérnökök munkáját segítik majd.

(Phys.org)