Csongor
0 °C
9 °C

Útra kelt a világ első úszó atomerőműve

2019.08.23. 14:25

A világ első úszó atomerőművét, a Lomonoszov Akadémikus nevet viselő erőmű-uszályt 2019. augusztus 23-án Murmanszkból elindították állomáshelyére – tájékoztatta pénteken az MTI-t a Roszatom.

A Lomonoszov Akadémikus az Oroszország távol-keleti részén fekvő csukcsföldi Pevekig tartó 4700 kilométeres út megtétele után a világ legészakibb elhelyezkedésű atomerőműve lesz. Beüzemelését követően a leállításra váró Bilibinói Atomerőmű és a csaunszki széntüzelésű erőmű kiváltásával tiszta forrásból származó elektromos és hőenergiával látja el majd a régiót. Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója szerint az úszó atomerőmű jelentősen hozzájárul majd az arktiszi térség fenntartható  jövőjéhez.

A 144 méter hosszú, 30 méter széles és 21 ezer tonna vízkiszorítású hajótestre épített Lomonoszov Akadémikus a Roszatom érdekeltségébe tartozó Afrikantov Gépipari Kísérleti Tervezőiroda által kifejlesztett két KLT-40C típusú reaktorral rendelkezik. A két blokk együttesen 70 megawatt villamos és 300 megawatt hőteljesítményt biztosít. Az úszó atomerőmű tengervíz sótalanítására is alkalmassá tehető. A reaktorokban a nukleáris üzemanyagot csak 3-5 évente kell cserélni. Az erőmű tervezett üzemideje 40 év, de ez akár 50 évre is kitolható.

A Roszatom már az úszó atomerőművek exportra szánt – orosz rövidítéssel OPEB-nek nevezett – második generációján dolgozik. Az úszó atomerőművi technológia iránt máris jelentős érdeklődés mutatkozik a közel-keleti és az észak-afrikai országok, valamint a délkelet-ázsiai régió országai részéről – írja közleményében a cég.

A Lomonoszov Akadémikusról és általában az úszó atomerőművel technológiájáról, a velük kapcsolatos előnyökről ás aggodalmakról nemrég ebben a cikkben írtunk részletesebben.