Orbán
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Béranyával mentik meg a szélesszájú orrszarvút

2019.08.23. 18:11

Van még némi remény arra, hogy sikerül megmenteni a kipusztulástól az északi szélesszájú orrszarvút, ám ehhez még találni kell egy béranyát, amely kihordja az utódokat. A petesejtek már megvannak, ami hosszú évekig tartó kutatómunka eredménye.

A tudósok eleinte abban reménykedtek, hogy természetes úton is lesz borja az utolsó négy példánynak, a nőstény Najinnak és Fatunak, valamint hím párjaiknak, Suninak és Sudannak. Ők egy cseh állatkertben éltek, és 2009-ben azért vitték át őket a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi területre, hátha a természetes közegükben nagyobb az esély a szaporulatra.

Némiképp megnehezítette a törekvést, hogy Suni 2014-ben, Sudan pedig 2018-ban elpusztult. A két hím lefagyasztva őrzött spermáival termékenyítik meg majd a most kinyert petesejteket, ls az embriókat egy dajkaanyába, a szélesszájú orrszarvúk rokon fajához tartozó nősténybe ültetik be.

„Najin tíz, Fatu öt sejtet adott, ami azt mutatja, hogy mindkettejük szervezete termékeny még, ezzel segítségünkre vannak, hogy megmenthessük ezeket a csodálatos teremtményeket” - mondta Thomas Hildebrandt, a német Leibniz Zoológiai Kutatóintézet munkatársa.

A petesejtek kivételén kenyai, német és cseh tudósok dolgoztak.

Az in vitro megtermékenyítést az olasz Avantea biotechnológiai laboratórium fogja végezni.

(MTI)