Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Atomerőműben bányásztak kriptopénzt Ukrajnában

2019.08.23. 08:42

Ukrajnában a hatóságok vizsgálatot indítottak egy lehetséges biztonsági incidens miatt, mert egy helyi atomerőmű alkalmazottai a belső hálózat egy részét összekötötték a nyilvános internettel, hogy kriptovalutát bányásszanak – írja az ITcafé az ukrán UNIAN tudósítására alapozó ZDNet nyomán.

A kritikus infrastruktúra biztonságának megsértése, illetve államtitkok lehetséges nyilvánosságra kerülése miatt indított nyomozást az ukrán titkosszolgálat, az SZBU folytatja, akik a Dél-ukrajnai Atomerőműben július 10-én tartottak razziát, melynek során a bányászathoz felhasznált számítástechnikai eszközöket foglaltak le. (Hogy hogyan szereztek tudomást az illegális tevékenységről, azt egyelőre nem tudni.) A vizsgálat középpontjában az áll, hogy amikor az alkalmazottak a belső rendszert összekötötték az internettel, akkor az módot adott-e arra, hogy kívülről be lehessen lépni, illetve hogy történt-e ilyen behatolás, hozzáfért-e valaki a belső rendszer információihoz.

Az internethez csatlakozó belső rendszer nem az erőművet vezérlő ipari rendszer volt, hanem az adminisztrációra használt másik szegmens. A lefoglalt eszközök között az erőmű rendszerétől független, maszek eszközök is voltak, például két fémdoboz, amelyekbe a bányászatot segítő alkatrészeket (tápegységeket, hűtőket, videokártyákat) építettek be.

Több alkalmazottat is meggyanúsítottak, de még senkit nem tartóztattak le. Mivel egyes lefoglalt eszközök nagy valószínűséggel a biztonsági szolgálatot ellátó Ukrán Nemzeti Gárda egységének felszereléséből származnak, felmerült, hogy ennek tagjai is érintettek, de ez még nem tisztázott.

A hasonló kockázatos tevékenységek sajnos nem egyedülállóak – jegyzi meg a ZDNet tudósítója –, ugyanis nemrég fény derült ilyenre az Orosz Nukleáris központban, az ausztrál Meteorológiai Intézetben, illetve a román Nukleáris Fizikai és Műszaki Kutatóintézetben is – ezekben az intézményekben igen nagy számítástechnikai kapacitás áll a csábításnak engedő alkalmazottak rendelkezésére.