Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A világ legnagyobb villáma hosszabb volt, mint egész Magyarország széltében

GettyImages-146143047
2019.08.23. 10:35

Egy amerikai kutató korábbi villámlásokat rögzítő mérésekben vett észre eddig feldolgozatlan adatokat, amelyek alapján két rekordot is felállított: azonosította a ma ismert leghosszabb, illetve a legtovább tartó villámot – írja a National Geographic.

Michael Peterson a Los Alamos-i Nemzeti Könyvtár adataiban kutakodott, a manuálisan szinte kezelhetetlen mennyiségű adat feldolgozásához pedig a saját fejlesztésű automatizált rendszerét használta. A módszerét és az eredményeit a Journal of Geophysical Research Atmospheres nevű szaklapban mutatta be. A látványos felfedezések nemcsak a rendszere hatékonyságát igazolják, hanem az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) legújabb időjárásfigyelő műholdjai, a GOES-16 és a GOES-17 érzékenységét is.

Peterson legérdekesebb eredményei:

  • A ma ismert leghosszabb villám Brazília fölött nyúlt el, ez 673 kilométeres volt. Csak hogy érzékeltessük a villám elképesztő méretét: ez a hossz nagyjából annyi, mint a Budapest-Bologna vagy a Budapest-Tirana távolság.
  • Az időben legtovább nyúló villám pedig 13,5 másodpercen át világította meg az eget, ezt az Egyesült Államok középső területén figyelték meg.
  • Egy harmadik, az USA déli részén azonosított villám 115 ezer négyzetkilométerre terjedt ki, ami nagyobb, mint Bulgária teljes területe – itt azért nem lehet rekordról beszélni, mert a villámok területi kiterjedéséről nem vezetnek hivatalos adatokat.

Ezek a villámok nem a leggyakrabban látott, vertikális kiterjedésű változatok, hanem az úgynevezett pókvillámok, amelyek jellemzően komplex viharrendszerek vonzáskörzetében alakulnak ki, és horizontálisan is terjednek a felhőkön keresztül.

(Borítókép: Pókvillám Arizónában. Fotó: Wild Horizon / Getty Images)