Dömötör
10 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Az optimista emberek később halnak meg

2019.08.26. 22:49 Módosítva: 2019.08.26. 23:23

Az optimista emberek jóval tovább élnek, mint a pesszimisták, legalábbis ezt állítják a Bostoni Orvosi Egyetem kutatói. Eredményeiket a Proceedings című tudományos folyóiratban mutatták be. 

A kutatók két adatbankot használtak, amelyekben évek óta tárolják a bizonyos foglalkozások képviselőire vonatkozó kórtörténetek információit. Így csaknem 70 ezer ápolónő és 1429 veterán egészségi állapotára és életmódjára vonatkozó adatok álltak rendelkezésükre. Kérdőívek és tesztek segítségével azt is megállapították mindenkiről, hogy inkább optimista vagy pesszimista beállítottságú-e.

A tudósok a nőket négy, a férfiakat öt csoportra osztották pesszimizmusuk vagy optimizmusuk mértéke alapján. Az eredmények szerint a különösen optimista csoportba tartozó nők 15 százalékkal tovább éltek, mint a pesszimista csoport. A tudósok olyan nőket vizsgáltak, akiknek hasonlóak voltak demográfiai jellemzőik és betegségeik. 

Az optimista férfiak átlagosan 11 százalékkal éltek tovább, mint a pesszimisták. 

A legoptimistább nők csoportjában 50 százalékkal volt nagyobb annak esélye, hogy legalább 85 évet éljenek, mint a legpesszimistábbak csoportjában. A férfiak esetében ez a különbség 70 százalékos volt. 

A kutatók azt akarták kideríteni, hogy a hosszabb várható élettartam hátterében az áll-e, hogy az optimisták alapvetően egészségesebben élnek, például rendszeresen járnak orvoshoz, kevesebbet dohányoznak és kevesebb alkoholt fogyasztanak, valamint többet sportolnak. Megállapították, hogy ezek figyelembe vétele mellett a különbségek csökkennek, de továbbra is az optimisták élveznek előnyt. Hasonló életmód mellett pedig jóval tovább élnek. Az optimisták jobban kezelik a stresszhelyzeteket és társadalmilag is jobban integrálódnak, ami szintén hatással van a várható élettartamra. 

 Az optimizmus részben genetikailag meghatározott, de a szakértők szerint tanulható is.

Ez a tanulmány nagy jelentőségű a közegészségügy szempontjából, mivel arra utal, hogy az optimizmus olyan pszichológiai tényező, amely meghosszabbíthatja az emberéletet. Érdekes módon az optimizmus mértéke befolyásolható, erre léteznek egyszerű módszerek és terápiák

– mondta Lewina Lee, a tanulmány vezető szerzője. 

Optimistaként azokat az embereket definiálták, akik hisznek abban, hogy jó dolgok történnek és várakozással tekintenek a jövőbe, mert új célokat valósíthatnak meg.

(MTI)