Gombnyomásra önmegsemmisít egy új műanyag

2019.08.26. 16:58 Módosítva: 2019.08.26. 18:28

Elég egy gombnyomás, és olyan belső mechanizmusok indulnak el, hogy azonnal elkezdi lebontani magát az Egyesült Államok védelmi minisztériumának kifejlesztett eltűnő polimer, egy önmegsemmisítő anyag, amely eddig csak a sci-fiben létezett. 

Ez nem az a lassan, egy év alatt biológiailag lebomló műanyag, amilyennel a fogyasztók is találkoztak már

– mondta Paul Kohl, akinek a kutatócsoportja kifejlesztette ezt a különleges anyagot. A részleteket az Amerikai Kémikusok Társaságának őszi ülésén fogják bemutatni.

Ugyan már, mi itt sem voltunk

Az amerikai hadsereg olyan szállítóeszközöket és elektromos szenzorokat szeretne használni, amelyek a használatukat követően semmilyen nyomot nem hagynak, így elkerülhetik a lelepleződést, és nem kell begyűjteni az eszközt.

A bomlás kulcsa az a hőmérséklet, amely fölött a polimer az alkotóelemeire, monomerekre esik szét. A legtöbb polimer átlagos hőmérsékleteken nagyon stabil, és még magasabb hőmérsékleten is csak lassan bomlik le. Kohl csoportja olyan polimereket hozott létre, amelyekben a kémiai kötések gyorsan szétválnak, így hamar végbemegy a bomlás.

Eddig nem tudtak ilyen eltűnő anyagot létrehozni, mert szobahőmérsékleten instabillá váltak. Az áttöréshez a polimer szintézise során eltávolítottak minden szennyeződést, és olyan fényérzékeny adalékot tettek hozzá az anyaghoz, amely az  ultraibolya fény hatására indítja el az önmegsemmisítés folyamatát.

Egy éjszaka közlekedő szállítójármű nappal egyszerűen lebomlik.

Kémiai kapcsolókat is vizsgált Kohl kutatócsoportja, hogy ne csak a fény szedje szét a polimert, és arra is van megoldásuk, hogy pár órával el tudják halasztani a folyamatot.

(Phys.org)  • Hírek
  • Hírek