Az amazóniai és az afrikai erdőtüzeket félrevezető összehasonlítani

2019.08.27. 21:04
Félreértés és túlzó a közösségi média azon felháborodása, hogy a világ nem törődik az afrikai kontinensen tomboló tüzekkel, miközben aggódik az Amazóniában pusztító tüzek miatt - közölte kedden Harold Annegarn, az amerikai Északnyugati Egyetem professzora.

A dél-afrikai gyökerű szakember azzal kapcsolatban nyilatkozott a dpa német hírügynökségnek, hogy a NASA műholdrendszere, amely az erdőtüzeket észleli a Földön, és amelynek kifejlesztésében Annegran is részt vett, jóval több tüzet észlelt az utóbbi napokban Afrikában, mint Dél-Amerikában, és a közösségi médiát sokkolta, hogy a világ vezetői jóval több figyelmet szentelnek utóbbiaknak - írja az MTI.

Egy brazil twitterező azzal vádolta meg Emmanuel Macron francia elnököt, hogy miközben nemzetközi válságnak nevezte az Amazonas-térségben pusztító tüzeket, nem törődik az afrikaiakkal. Angolában például a múlt hét két napján háromszor annyi tüzet észleltek, mint Brazíliában. Angolában 6902, a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságban 3395 tüzet mutattak a műholdfelvételek, miközben Brazíliában 2127-et. 

"Ez igaz lehet, de nagy különbség van az amazóniai tüzek és az afrikai tüzek között az év ezen időszakában, utóbbiak normális jelenségek" - magyarázta a professzor. Az afrikai tüzek a szárazabb térségekben, nem az esőerdőkben égnek, és szezonálisak. "Ez egy olyan természeti jelenség, amelyhez az afrikai ökoszisztéma alkalmazkodott" - tette hozzá.

A tüzek a mezőgazdaság és a vadászat módszereinek eredményei, és csak akkor jelentenek problémát, ha kikerülnek az ellenőrzés alól - hangsúlyozta Annegarn. A professzor, aki a légszennyezést is kutatja, nem tagadta, hogy az emberi tevékenység és a klímaváltozás hatással van az afrikai tüzek számára és mértékére, de nem a természetükre. 

A közép-afrikai Kongó-medence esőerdői alkotják a kontinens erdőinek egyharmadát, Amazónia után ez a világ második legnagyobb trópusi erdeje. A Vadvédelmi Világalap a múltban aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a térségben is felgyorsult az erdőirtás. 

A francia köztársasági elnök hétfőn közölte, hogy mérlegeli egy nemzetközi kampány elindítását a Szaharától délre fekvő országok tüzek elleni harcát segítendő. "Afrika Szaharától délre fekvő részén szintén pusztítanak tüzek. Tanulmányozzuk a lehetőségét, hogy az Amazónia megsegítésére bejelentett kezdeményezéshez hasonlót indítsunk" - írta Twitter-üzenetében.

Korábban Macron a biarritzi G7-csúcstalálkozón bejelentette, hogy azonnali 20 millió dolláros segélyt nyújtanak a G7-országcsoport tagjai az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére.  • Tippek
  • Bankszámla