Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Hibásan csomagolt gyógyszer miatt kezdtek el szőrösödni a csecsemők Spanyolországban

2019.08.28. 16:39 Módosítva: 2019.08.28. 18:17

Egy gyártónál a csomagolás közben összekevertek két gyógyszert, ezért kisgyerekek, köztük hat hónapos csecsemők homloka, arca, karja és lába is elkezdett kiszőrösödni Spanyolországban, írja az MTI.

A mértéktelen szőrösödést az okozta a gyerekeknél, hogy a gyártó kopaszodás, hajhullás megállítására szolgáló minoxidilt tett az omeprazol feliratú üvegekbe, amelyeket eredetileg gyomorsavcsökkentőnek használnak.   

A spanyol egészségügyi hatóságok eddig tizenhét olyan esetről tudnak, amikor fokozott szőrnövekedést tapasztaltak gyerekükön a szülők a gyógyszer miatt. A készítmény a malagai székhelyű Farma-Química Sur nevű cégtől került a patikákba. A hibás tételeket már bevonták, egy sem maradt forgalomban, a gyógyszercég működési engedélyét pedig felfüggesztették.

A gyerekemnek kiszőrösödött a homloka, az arca, a karja, a lába (...) olyan lett a szemöldöke, mint egy felnőtté

– mondta hat hónapos csecsemőjéről Ángela Selles az El Paísnak. Egy másik, név nélkül nyilatkozó anya arról beszélt, hogy egyik orvostól a másikig vitte három hónapos gyerekét, de nem találtak magyarázatot a rendkívüli szőrösödésre. Azt feltételezték, hogy genetikai eredetű hipertrichózis, azaz a fakasember-szindróma okozhatja a tüneteket.

A szülőknek az orvosok azt mondták, hogy várhatóan eltűnik majd a szőr a gyerekek testéről, de az hónapokig tarthat.

További vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megállapítsák, milyen egyéb mellékhatása lehet a tévedésből szedett gyógyszernek a gyerekek szervezetére, erről ugyanis nincsenek kutatások. Mivel a minoxidil értágító, felmerülhet akár szívrendellenesség is.

Az észak-spanyolországi Kantábria tartományi ügyészsége négy család feljelentése alapján nyomozást rendelt el az ügyben. Több esetet regisztráltak ezen kívül Andalúziában és a valenciai autonóm közösségben is.