Friderika
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Burgundi borok mutatják a klímaváltozást

2019.08.29. 20:28 Módosítva: 2019.08.29. 22:59

Az elmúlt 664 év burgundi szüreteinek kezdőnapja egyértelműen arra utal, hogy az elmúlt 30 évben példátlanul melegedik az éghajlat. Az adatokból leszűrhető, hogy 1988 óta átlagosan 13 nappal korábban kezdődik a burgundi szüret, mint az azt megelőző hat évszázadban.

A szüret előrébb tolódása a helyi éghajlat melegedésének és szárazabbá válásának tulajdonítható.

A kutatást végző Berni Egyetem klimatológusai arról számoltak be, hogy még ők sem számítottak arra, hogy az elmúlt három évtized szüretei ilyen kiugró mértékben kezdődnek korábban, mint a régi korok szőlőbetakarításai.

A legkorábbi szüret, amelynek kezdőnapját meghatározták és elemezték, az 1354-es volt. A kutatók a szüretek kezdőnapjának meghatározásához főként levéltári forrásokat (például városi tanácsi jegyzőkönyveket, a munkások fizetési dokumentumait, később újsághíreket) használtak fel. Ez a több mint hatszáz éves idősor az eddigi leghosszabb a maga nemében, így számos következtetést lehet levonni belőle, és sok hipotézis tesztelésére alkalmas.

Az adatsor a kutatók szerint nyilvánvalóan két részre különül. 1988 előtt általában szeptember 28. után kezdődött a szüret, de azóta átlagosan majdnem két héttel előrébb tolódott. Míg annak előtte ritkák voltak a kivételesen forró és száraz évek, az elmúlt 30 évben ez lett a megszokott.

(Science Daily)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ez a cikk a Covering Climate Now nemzetközi médiaegyüttműködés részeként készült. Az együttműködés keretében az egész világon több mint 250 újság kiemelten foglalkozik a klímaváltozás témájával. Az Indexen nem csak ezen a héten foglalkozunk sokat a fenntartható jövővel, mindig odafigyelünk a környezeti témákra. Csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen!