Elkészült az európai marsjáró

2019.08.29. 08:30

Elkészült az ExoMars program Rosalind Franklinről elnevezett marsjárója az Airbus cég stevenage-i gyárában, és készen áll arra, hogy Franciaországba vigyék, ahol a marsihoz hasonló körülmények között fogják tesztelni – írja az MTI az Európai Űrügynökség (ESA) bejelentése nyomán.

Az Európai Űrügynökség és az orosz Roszkoszmosz közös projektje keretében száll le a Marson az új marsjáró, amely az élet nyomait fogja keresni a bolygón, és segíti a tudósokat abban, hogy jobban megértsék az ott lévő víz történetét. Gyűjteni és vizsgálni fog talajmintákat is.

Az ExoMars program fontos mérföldkövéhez értünk a Rosalind Franklin rover megépítésének befejezésével, amikor az összes tudományos eszköz a fedélzetére került

– mondta David Parker, az ESA egyik igazgatója.

A marsjáró összeszerelésének utolsó szakaszában helyezték el a marsjárón a szemeit, azaz a nagy felbontású kamerákat, amelyek közeli és  panoráma képeket fognak készíteni a bolygó talajáról.  A következő hónapokban az Airbus toulouse-i gyárában fogják tesztelni, hogy megállapítsák, alkalmas-e a misszióban tervezett műveletek elvégzésére, kiállja-e a marsi környezetet.

A marsi körülményeket szimuláló kamrában vibrációs padokon tesztelik a hatkerekű járművet. Tudományos műszereinek a földinél jóval zordabb körülményeket kell kibírniuk, például a külső hőmérséklet csökkenését akár mínusz 120 Celsius-fokra, vagy a belső hőmérsékletét mínusz 60 Celsius-fokra. Képesnek kell lennie arra, hogy a Földön lévő nyomás kevesebb mint egy századában dolgozzon egy szén-dioxidban nagyon gazdag légkörben.

Az európai-orosz Mars-misszió indítását 2020. július 26. és augusztus 13. között tervezik. A marsjárót egy orosz Proton-M rakéta fogja szállítani, a tervek szerint nyolc hónapos út után 2021 márciusában érkezne a Marsra.  • Hírek
  • Hírek