Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Mesterséges megtermékenyítéssel mentenék meg a mára gyakorlatilag kihalt orrszarvút

2019.08.29. 10:41

Az északi szélesszájú orrszarvú utolsó két élő példányának a petesejtjeit termékenyítették meg sikeresen Olaszországban – írja a New York Times. A faj utolsó hím példánya tavaly márciusban pusztult el. 

A tudósok ezt megelőzően azon dolgoztak, hogy természetes úton szülessen borja az utolsó négy példánynak, a nőstény Najinnak és Fatunak, valamint hím párjaiknak, Suninak és Sudannak. A hímeket kifejezetten ezzel a céllal költöztették át egy cseh állatkertből a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi területre még 2009-ben. Abban bíztak ugyanis, hogy a természetes közegükben nagyobb lesz az esély a szaporulatra.

Suni viszont 2014-ben, Sudan pedig 2018-ban elpusztult anélkül, hogy utódokat nemzettek volna. Ezzel a szélesszájú orrszarvúk szinte ki is haltak. Ahogy azonban arról korábban már az Index is beszámolt, van még némi remény arra, hogy sikerül megmenteni a kipusztulástól az északi szélesszájú orrszarvút: a két hímtől a haláluk előtt még begyűjtöttek spermiumokat, amelyeket mindenig lefagyasztva őrzitek.

Ezeket felhasználva sikerült most 7 petesejtet megtermékenyítenie az Avantea olasz biotechnológiai laboratórium munkatársainak. Már a petesejtek begyűjtése sem volt egyszerű feladat, hiszen ehhez el kellett altatni a két nőstény orrszarvút, amin kenyai, német és cseh tudósok dolgoztak. Összesen 10 petesejtet próbáltak megtermékenyíteni in vitro, épp ezért azt, hogy ebből hetet sikerült is, váratlanul jó eredmények nevezte Cesare Galli, a laboratórium vezetője.

Az embriókat a tervek szerint egy dajkaanyába, az északi szélesszájú orrszarvúk déli rokon fajához tartozó nősténybe ültetik be. Azt ugyanis már 2014-ben megalapítottak, hogy sem Najin, sem Fatu nincs olyan fizikai állapotban, hogy képes legyen kihordani egy utódot.

Az csak a jövő héten derül ki, hogy a 7 megtermékenyített petesejt közül mennyi éri el az embrionális fejlődés következő fázisát, és az út, amit meg kellene tenni egy új kis orrszarvú megszületéséig, még igen hosszú: még nincs meg a módszer arra, hogy hogyan lehetne az embriót sikeresen beültetni a dajkaanyába, ráadásul az orrszarvú vemhessége 16 hónapnál is hosszabb lehet.

Ugyanakkor Galli szerint már a petesejtek megtermékenyítése is hatalmas tudományos eredménynek számít, attól függetlenül, hogy a beültetés a későbbiekben sikeres lesz-e. Ez az akció ugyanis nem csak az északi szélesszájú orrszarvú megmentéséről szól: egy olyan technológiát használtak, amit más veszélyeztetett fajok esetében már egy korábbi szakaszban is lehet alkalmazni, még mielőtt azok az állatok is ilyen lehetetlen helyzetbe kerülnének.