Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Minden egyes szál cigarettára tennének figyelmeztetést

2019.08.30. 13:02

Ha nem csak a dobozra, hanem minden szál cigarettára külön is tennének figyelmeztetést az egészségügyi veszélyekről, az még jobban visszatarthatná a fiatalokat és a kezdő dohányzókat. erre a következtetésre jutott egy brit kutatás. A University of Stirling vizsgálatában azt igyekeztek modellezni, hogy milyen visszatartó ereje lenne, ha minden cigire külön-külön ráírnák, hogy ‘Smoking kills’, a dohányzás öl.

A fókuszcsoportos vizsgálatban résztvevők szerint az üzenet még inkább átmenne, ha a dohányzás közben látott felirat és a hamutálban elnyomott csikkek folyamatosan emlékeztetnének a következményekre. Különösen a megkérdezett nők között érezték többen úgy, hogy az ilyen szintű, folyamatos nyomás már ijesztő és lehangoló, ami az embereket depresszívvé teszi.

smk

Az erősebb figyelmeztetés több elvi lehetőségnél, Skóciában például a dohányzásügyi nemzeti cselekvési terv számol azzal, hogy minden cigarettaszálra tegyenek feliratot vagy törvénnyel kötelezzék a gyártókat a szín és a megjelenés drasztikusabbá tételére. Kanadában szintén téma a változtatás.

A kutatást a Cancer Research UK finanszírozta. Linda Bauld, a rákkutatásért felelős brit szervezet szakértője értelmes ötletnek tartja az ijesztő cigi bevezetését:

A kutatás azt mutatja, hogy maguknak a cigarettáknak a taszítóvá tétele hatékony módszer lehet.