Orsolya
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Nagyon is aktív lehet a Los Angeles alatti törésvonal

2019.09.02. 10:25

Amerikai geológusok szerint egy Los Angeles alatt húzódó, eddig alvónak vélt törésvonal valójában aktív – írja többek között az LA Times. A  Wilmington Blind Thrust (WBT) törésvonal Los Angeles partvidékén húzódik mintegy 20 kilométer hosszan a Huntington Beachtől a Santa Monica-öböl felé. A Harvard Egyetem, a Dél-kaliforniai Egyetem és az Amerikai Geológiai Kutatóintézet kutatói szerint önmagában akár 6,4-es erősségű földrengéseket, más törésvonalakkal együtt pedig 7-esnél is erősebb földrengést is okozhat.

A tudósok évtizedek óta tudják, hogy létezik ez a törésvonal, de mindeddig úgy gondolták, hogy nyugvó állapotban van, ezért a környéken élőkre nem jelenthet veszélyt. A kutatócsoport azonban – Franklin Wolfe harvardi doktorandusz vezetésével – megállapította, hogy a törésvonal nagyon is aktív, mozgolódik, és hatása elérheti a fölötte lévő Los Angeles-i és Long Beach-i kikötőt.

"Olyan, mint egy alvó óriás a kikötő alatt. Csupán mert lassú, az nem azt jelenti, hogy nem veszélyes" – mondta Wolfe. A kutató szerint a törésvonal várhatóan a következő 3-5 ezer évben okozhat földrengést. (MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport