Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Mindössze 47 ország előzi meg Magyarországot klímafelkészültségben

2019.09.03. 11:27 Módosítva: 2019.09.03. 11:31

A KPMG könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadócég által számolt klímaváltozásra való felkészültséget mérő index (CRI) alapján Svájc és az észak-európai államok járnak élen az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásaira való készenlét terén. Ezek szinte pontosan azok az államok, amelyek más, versenyképességet, tőkeellátottságot és képzési szintet vizsgáló rangsorokban is az élmezőnyben szoktak végezni.

Az index számos faktor hatását igyekszik egyesíteni magában. Számításakor így figyelembe veszik a kormányzati lépéseket, a vállalatok felkészültségét (amely az épített infrastruktúra jellegzetességeiben és általában a gazdaság nyitottságában nyilvánul meg), illetve a civil szféra emberi és környezeti jogokért való kiállásának hatékonyságát.

Vannak országok, mint például Portugália és Spanyolország, ahol a lakosság tettre készsége az élmezőnybe tartozik, miközben kormányaik tétlenkednek. Máshol (így az Egyesült Arab Emírségekben vagy Szingapúrban) a reformok inkább a kormányzattól erednek, mivel civil szféra a nyugati értelemben gyakorlatilag nem létezik. Az észak-európai országok nagy előnye, hogy náluk egyszerre van jelen a kormányzati akarat és az öntudatos polgárság.

Magyarország az összesítésben a 48. helyen végzett.

Az index összetevőit külön-külön elemezve azt találjuk, hogy a vállalati szektor áll az országban legjobb helyen, a 45. a világon, ezt követi a lakosság (47.), míg a kormányzat a 65. helyen végzett. A régió országai előttünk járnak: Csehország a 27., Lengyelország a 33., míg Szlovákia a 37. helyet foglalja el.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.

15%
4995 Ft
4246 Ft
15%
3999 Ft
3400 Ft