Börtönnel fenyegette meg Mark Zuckerberget egy amerikai szenátor

2019.09.04. 11:51

Ron Wyden, Oregon demokrata párti szenátora egy interjúban abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a Facebook-alapító Mark Zuckerbergnek akár börtönbüntetéssel is szembe kellene néznie azért, mert hazudott az amerikai embereknek a közösségi oldal személyes adatokat illető praktikáiról.

Mark Zuckerberg újra és újra hazudott az amerikai állampolgároknak a személyiségi jogaik [kezeléséről]. Úgy gondolom, hogy őt személyesen kellene felelőssé tenni, amibe minden beletartozhat, a pénzbüntetéstől akár – és szeretném ezt aláhúzni – a börtönbüntetésig. Azért, mert sok embernek okozott kárt. Egyébként pedig van precedens erre: a pénzügyi szolgáltatások területén, ha egy vezérigazgató hazudik a pénzügyi helyzetről, akkor őt személyesen is felelősségre lehet vonni

– mondta a szenátor a Willamette Weeknek.

A lap ugyanakkor egy szerkesztőségi jegyzetben megjegyzi, jogi szakértőket idézve, hogy Zuckerberg felelősségre vonására kicsi az esély, így nem kell a börtön miatt aggódnia.

Wyden nem most foglalkozik először a személyes adatok védelmével. Tavaly benyújtott egy törvényjavaslatot (Fogyasztóiadat-védelmi törvény), amely az amerikai kereskedelmi hatóságnak (FTC) erősebb jogköröket biztosítana, hogy felléphessen a személyes adatokkal visszaélő technológiai vállalatokkal szemben. A törvényjavaslat szerint

a cégek vezérigazgatóira akár 20 éves börtönbüntetést és 5 millió dolláros személyes pénzbüntetést lehetne kiszabni.

Néhány hónapja az FTC 5 milliárd dolláros (1,5 billió forintos) büntetést rótt ki a Facebookra, ami a hivatal történetében a legmagasabb összeg. A büntetés oka az a jól ismert botrány volt, amely amiatt tört ki, hogy a Facebook 87 millió Facebook-felhasználó személyes adatait adta át a Cambridge Analitica nevű cégnek.

A tőzsdefelügyelet (SEC) ettől függetlenül 100 millió dollárra büntette a Facebookot azért, mert a cég nem tájékoztatta megfelelően a befektetőket a személyes adatok nem megengedett használata miatt kitört botrány pénzügyi következményeiről.

(CNBC)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM