10,5 millió forintba került Kína első klónozott macskája

2019.09.05. 15:09

A kisállatklónozás lassan biotechnológiai bravúrból profitábilis szolgáltatássá változik. Kutyákat ma már rutinszerűen klónoznak a megtört szívű, viszont vastag pénztárcájú kuncsaftok számára (akik rendszerint elpusztult kedvencükből szeretnének kapni egy pótpéldányt). A macskák ugyanakkor eddig még nem váltak divatossá e szempontból.

Fokhagyma-klón
Fokhagyma-klón
Fotó: AFP

Ez azonban gyorsan változni fog - legalábbis Kínában -, miután nagy publicitást kapott Fokhagyma, a 22 éves üzletember Huang Yu macskája. Fokhagyma a hírnevet már nem érhette meg, mivel éppen a halála után véghezvitt klónozás tette őt híressé. Huang az év elején rendelte meg a Sinogene nevű állatklónozó cég szolgáltatását, és ők - a vállalat praxisában először - hét hónap le is szállították neki Fokhagyma 2.0-t, amely macska július 21-én született.

Az állat 10,5 millió forintnak megfelelő jüanba került a megrendelőnek.

Más országokban, például az Egyesült államokban, Nagy-Britanniában vagy Dél-Koreában már klónoztak macskákat, de Fokhagyma világra jötte jelzi, hogy Kína a biotechnológia terén fénysebességgel fejlődik, és - a rendelkezésre álló forrásoknak, és az etikai akadékoskodástól mentes szabályozási környezetnek köszönhetően - hamarosan világelső lesz ezen a téren (is).

Az eredeti Fokhagyma. Látható, hogy a pofarajzolata nem tökéletesen egyezik klónjáéval
Az eredeti Fokhagyma. Látható, hogy a pofarajzolata nem tökéletesen egyezik klónjáéval
Fotó: Huang Yu

A Sinogene illetékese elmondta a New York Times nak, hogy már több mint száz ember tárolja náluk kis kedvence DNS-mintáit, arra készülve, hogy halála esetén pótolja az állatot. Eddig több mint 40 kutyát állítottak elő, honlapjuk szerint macskák, lovak és kutyák klónozását is vállalják.

Fokhagyma klónozásához a ma már bevett módszert használták: bőrsejteket izoláltak az eredeti állatból, majd magjukat beültették macska-petesejtekbe. Az összeolvadásukat elektromos árammal stimulálták. 40 embrió keletkezett, amelyeket négy dajka anyába ültették. Három terhesség jött létre ezekből, kettő azonban vetéléssel végződött.

Világra jött tehát Fokhagyma második inkarnációja.

Egyeseket ugyanakkor gyanakvással töltheti el az, hogy az efféle hírekben valamiért mindig sok sejtből, embrióból indulnak ki, majd a folyamat legvégére csupa természetes okból pontosan a várt értékre csökken a létrehozott állatok száma. Miért nem születik egyszer a rendelt 1 macska helyett mondjuk 8 vagy 12? Az kellemetlen helyzetbe hozná a céget és a megrendelőt is.

Mindenkinek jobb így.  • Hírek
  • Bankszámla