Összefoglaló

Fejnélküli plüssmacska, áttetsző képernyőjű tévé és hajtogathó telefon Berlinből

Az IFA a világ egyik legnagyobb elektronikai kiállítása, ahol minden évben rengeteg újdonságot jelentenek be a nagy gyártók, és a kisebb startupok.
Az enyhe túlzás, hogy végigjárjuk az egészet, mert minden részletet megnézni, az összes kiállítót megkeresni és az összes emeletet bejárni hetekbe telne.
De mindent megteszünk, hogy a legizgalmasabb vagy legfurcsább dolgokat összeszedjük, hogy úgy érdezhesse magát most vasárnap, mint egy átlagos német család, ha kilátogat az eseményre. Leszámítva a prospektusgyűjtést.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Még nagyobb tévék, még okosabb sütők - még mindig ezeken van a fókusz a világ legnagyobb elektronikai kiállításán, a berlini IFA-n, amit nem a szakújságíróknak és az elemzőknek rendeznek meg, hanem a vevőknek, hogy legyen idejük jó döntést hozni az év végi ajándékvásárlási hajrában. Vagy csak úgy általában, ha éppen új tévére vagy sütőre van szükségük.

    Ez a vásár is rámutat a nagy energiaipari forradalom ellentmondásaira. A fosszilis üzemanyagokról szép fokozatosan áttérünk a megújulókra, de közben a tévék méretével az energiafogyasztásuk is a sokszorosára nőtt, és már az egyszerű turmixgépben sem csak a motor eszik áramot, hanem hálózati eszközök, érzékelők és kijelzők sokasága, általában akkor is, amikor csak áll a gép a polcon, hiszen minden pillanatban a parancsainkat várja.

    Hogy passzol ide a fenti képen látható összetört robogó? A fotót az IFA kiállításához vezető aluljáróban készítettem, és a jármű a Coup nevű szolgáltató flottájába tartozik. Ezer van belőle Berlinben, appból lehet kikölcsönözni pár pillanat alatt, és az a célja, hogy átformálta a városi közlekedést, kevesebben üljenek autóba, ne legyen szennyezett a levegő. Adrenalinbomba vezetni, mert jól gyorsul, és geek szemmel is menő, hiszen a mobilgyártó HTC-hez közeli Gogoro, egy tajvani startup gyártja.

    Hightech, menő és szórakoztató, csak ezt is rossz irányba navigálták.

  • Tulajdonképpen a rio beauty maszkjánál ijesztőbb dolgot már rég láttam, de lehet, hogy ez az alapötlet. A világító maszk ugyanis arcfiatalitást ígér, nem nagyon kell hozzá semmi más, csak ez az egyébként kényelmesnek tűnő maszk, meg erős idegrendszerrel megáldott rokonok vagy szomszéd, vag bárki, aki megláthat közben. Fényterápiával fiatalít az ígéretek szerint, és heti háromszor 10 terc elég, hogy fiatalabb legyen a bőr, vagy legalábbis mindenki megkönnyebbüljön, és agyondícsérje azt, akinek végre lekerül az arcáról ez a rémesen ijesztő maszk. Tölthető, és hordható, ezért nem csak otthon lehet vele rémisztgetni az embereket, és hamarosan jön a dekoltázsszépítő verzió is, ráadásul karácsonyra már pont elérhető lesz. 

  • Az erősebb ízű borok és párlatok igényelnek egy kis szellőztetést, ezt oldja meg pillanatok alatt a Vanaera Pro, amire a jellemzően inkább laptopokkal és csipekkel teli Taiwan Excellence standon bukkantunk rá. Csak belecsúsztatjuk az üvegbe, rögzítjük a fejet, és egy gombnyomásra megkapjuk a kellően átszellőztetett italunkat, nem kell órákon át várakozni, mint a dekantáló üveg használatánál. A Vinaera az általunk kiválasztott mennyiségben adagolja a buborékokat.

    Legfeljebb kitöltés után érdemes egy kicsit pihentetni a poharat, mert a buborékos bor nem túl vonzó látvány. Az USA-ban már árulják ezt a tajvani kütyüt, 100 dollérért, és most hozzák be az európai országokba.

  • Ha ön is utálta eddig bepakolni meg kipakolni a mosogatógép alsó rekeszét, akkor eljött az ideje, hogy elgondolkozzon egy új gépen, létezik más ugyanis olyan  darab, ami az alsó polcot nemes egyszerűséggel felemeli, hogy kényelmesebb legyen az élet. Így néz ki az AEG mosogatógépe akció közben. 

  • A japán D Free készítettek egy eszközt, amely megmondja, hogy tele a húgyhólyag, és egy alkalmazásban riaszt, hogy ideje lenne a kinézni a mosdóba. Az appot úgy rakták össze, hogy akár idősgondozó otthonokban a gondozók is tudják használni több ott lakó segítésére. Így az inkontinenciához nem kell tablettát szedni, elég a tablet, és talán a pelenkát is ritkábban kell cserélni. 

    Szintén az idősgondozásban talált piacot a Vayyar nevű izraeli vállalat, akikről először az autóipari berkekben hallottunk, önjáró autókhoz készítenek 3D szenzoroka. Most a rádiófrekvenciás letapogatást arra használják, hogy a magánszféra sértése, azaz 0-24-ben működő kamerák nélkül is lássák a gondozók, ha valaki elesett a szobájában.

  • Az Audio Technica neve régóta ismerős, komoly japán vállakozás az audioiparban, amely elsősorban a lemezjátszóiról ismert, és a fülesei is legalább ennyire híresek. Most ők is beszálltak az Apple által generált bluetooth őrületbe, és piacra dobtak két külön-külön fülbe dugós hangforrást.

    A nagyobb méretű egy töltéssel 15 órán át működik, ami lenyűgöző teljesítmény, és az aksis tokkal összesen 45 órányi zenehallgatás hozható ki belőle, 160 euróért. Egy transzatlanti út odavissza lefedhető. Remekül szól, de elég rendesen megtolja a basszust, ami nekem szokatlan volt az AT-tól, inkább a kiegyensúlyozott fejhallgatóiról ismertem.

    A kisebb verzió 99 euróba kerül, semlegesebbb hangzású, és az aksijával közelebb áll a konkurenciához, 6 óra működést ígérnek egy töltéssel, a töltős tokkal 30 óra a teljes élettartam. 

    A standnál beszélgettünk egy kicsit az Audio Technica magyar képviselőivel, és kiderült, hogy tele vannak mostanában populáris termékekkel. Van például youtube-ereknek és podcastolóknak való mikrofonjuk, gamereknek való fülesük, csak éppen ugyanolyan egyszerű csomagolásban, mint bármilyen másik termékük.

    Elképzelem a youtube-ereket, ahogy elkezdik élő adásban ajnározni az a-err-té-kettőezerötszáz-iksz-ú-es-bé nevű terméket, már amennyiben a boltban elolvasták az apró betűs részt, és rájöttek, hogy ez nekik való cucc, telefonnal és pécével is összeköthető.

  • Néha elbizonytalanodunk egy-egy terméknél, hogy jövőnket fogja meghatározni, vagy valaki túltolta a ceruzát a tervrajzon, és nem találta a radírt.

    Ez most éppen jön, vagy megy? Mi ez egyáltalán?

    Ez meg mi a jó ég?? Vol. 4.

  • Az Indiegogo felületén gyűlik a pénz a tökéletes külső aksi megvalósítására, amellyel minden kütyünket feltölthetjük, beleértve a laptopokat is, és nem kell állandóan a táskában turkálva csekkolni, hogy mennyi szufla van még benne.

    Egy appban nézhetjük meg a töltöttségi szintet, mert az aksi bluetooth kapcsolaton kommunikál a mobilunkkal

    Az óriási hasábban 20000 mAh fért el, ami még bőven repülőgép-kompatibilis, jár hozzá egy rakás töltőfej, adapter a világ konnektoraihoz, és még vezeték nélkül is tölt, ha ráteszünk egy mobilt.

    A Targus egy táskát is bemutatott hozzá, amelyben saját helye van az aksinak, a laptopnak, és nagyjából minden egyéb kütyünek, amit magunknál hordunk, és nemcsak hátizsákként hordható, hanem kézben is. A hátunk mellett van a laptop:

    A mindenes zsebben az aksi:

  • Persze még erősen kísérleti fázisban van, mondjuk azt, hogy még csak egy koncepció,  de a Samsung megmutatta, hogy a jövő konyhájában akár az is elképzelhető, hogy kapunk két segítő kezet. Egy robotkuktát, akire rá lehet bízni dolgokat, mert ha neki mondja azt a háziasszony, hogy verd fel a tejszínhabot, akkor a mesterséges intelligenciával megtámogatott robotkar egészen biztosan tökéletes tejszínhabot produkál. 

    IFA-2019-CdC-Cooking-Show main 4 F
    Fotó: Samsung
  • Berlinben nem tököltek az elektromos rollerek szabályozásával, mint nálunk, az itt is megtalálható Lime rollereken csinos kis rendszámok vannak a hátsó sárvédőn. Azon sem lepődnénk meg, ha a hatóságok további intézkedéseket is bevezetnének, és ehhez jó tippet adhat nekik az alábbi okos bukósisak, beépített és jól látható irányjelzővel.

    A Livall bukójában még mikrofon és hangszóró is van, hogy biztonságosan tudjunk telefonálni, a távirányító pedig a kormányra szerelhető.

  • Ha legközelebb otthon szenved  Serrano sonka, a téli szalmi és a sima mezei sertéspárizsi farigcsálásával, akkor jusson eszébe, hogy lehetne otthon egy ilyen dizájnos szeletelője is, ami jó eséllyel semmilyen konyhába nem illik, cserébe viszont nem látszik rajta, ha koszos. 

  • A Qoobo csinált egy olyan robotpárnát, ami ránézésre egy nagyon furcsa plüssállatnak tűnik. Vagyis nem is állatnak, egy nagyon furcsa szőrös valaminek, aminek farka is van és azt csóválja. A párnát kell simogatni, és akkor dorombolni kezd, meg csóválja a farkát, mintha egy igazi macska vagy kutya lenne, és ugyanazokat a bizonyítottan kedvező egészségügyi hatásokat produkélja, mintha egy élő állatot simogatna az ember. Most bizonyára felmerült önben a kérdés, hogy miért nem lehet tisztességes állatokkal tenni ugyanezt, főleg, hogy mennyi cuki kutya és macska várja a menhelyeken, hogy végre valaki szeretgesse őket. 

    Ezt a párnát nem is az állatok helyett találták ki, hanem azoknak, akik például nagyon szeretnék átérezni, milyen az, ha egy macska dorombol, de nem tehetik, mert allergiásak az állatszőrre. Vagy olyanoknak, akik nagyon szeretnének állatot, de a főbérlőjük nem engedi. Ők így simogathatják a párnát: 

  • Hairy Potter* minden tudását latba vetettem, hogy rátegyem a kezem a Philips új szuperfegyverére, amit az IFA kiállítás hivatalos újságjában is hirdettek, nyilván jókora összegért.

    Ez a férfiaknak szánt tartós szőrtelenítő.

    A Philips óriási standján azonban csalódni kellett, mert nem hozták el, sőt, álllítólag az sem biztos, hogy egyáltalán piacra dobják Európában.

    Azt is megtudtam, hogy az eszköz teljesen ugyanaz, mint a nőknek szánt Lumea, amely fényimpulzusokkal gyengíti el a szőrszálak gyökerét, csak a férfias változatnak más a színe, és van még rajta valami plusz szerszám a nagyobb bozontokhoz.

    Bezzeg a nők Lumeája ott volt.

    Annyit azért szépített a helyzeten a Philips, hogy a BladeOne trimmelőhöz készített pár kiegészítőt, amivel a hónaljról és minden más kényes testrészről lekapható a szőr. Ezt a hosztesz srác is pont ilyen hanglejtéssel mondta, mert ugye jól tudjuk, hogy mikről van szó.

    A híres háromfejű borotvájukhoz pedig készítettek egy appot, amely érzékeli a kézmozgásunkat, és figyelmeztet, ha rosszul csináljuk. Aki nem tudná: ezt a villanyborotvát nem jó odavissza húzkodni a borostán, inkább kisebb körkörös mozdulatokat kell tenni.

    *Igen, ez egy rossz szóvicc, és igen, tudom, Voldemort egyáltalán nem szakállas.

  • Még néhány napig vasalni is fog a Laurastar standján, és ezt egy pillanatig nem bánja. Én még ennyire lelkesen nem láttam senkit se vasalni, se a vasalásról beszélni. Egyébként ő nem hosztesz, hanem a cégnél dolgozik, és azt állítja, hogy ezzel a vasalóval élmény vasalni, már ha megfelelő vasalóállomása is van hozzá az embernek. Mindezt olyan lelkesedéssel, hogy komolyan elgondolkoztam azon, hogy én is szeretnék most azonnal egy nagy adag vasalatlan ruhát, lehetőleg minél gyűröttebbeket. Azt hiszem ilyen szintű pszichológiai manipulációval még sosem találkoztam. 

  • Okos szemüveg, mondta a felirat, amit eleve erős kétkedéssel közelítettem, miután a VR-megjelenítők úgy eltűntek, mintha soha nem is léteztek volna. Az egész IFA-n mellékes sztori csak a virtuális valóság.

    Na de itt ilyesmiről szó sincs, mert ez a szemüveg nem csinál mást, mint 

    • véd a bántó napsugaraktól
    • dögös
    • ja és a szárába épített irányított bluetooth hangszóróval tök erősen üvölti a zenét a fülünkbe, de úgy, hogy amikor levettem, semmi sem hallatszott belőle, magyarán nincs utcadiszkózás, csak zenei aláfestés a világhoz, ami instant vigyort ültet az arcunkra.
  • A tengeri levegőt fújja az arcába a Beuer terméke, ami leginkább egészségügyi célokat szolgál, de ha mellé tesz egy kis naptejet meg halat, sirályhangot bömböltet, felveszi a fűtést, már majdnem olyan lehet a szerda estéje is, mintha visszatérne egy kicsit a nyaralásba. Mellesleg a szerkezet tisztítja is az otthoni levegőt, és jót tesz a légutaknak is. A rossz hír az, hogy 2020-tól lesz elérhető, addig marad a nyaralós a fotók nézegetése. 

  • Nem szeretném elképzelni, de mégis úgy képzelem ennek a terméknek a megszületését, hogy valaki máshová dugta be a vécékefét, mint ahová való.

    Na de hová dugta, és mi ez?

    Ez meg mi a jó ég?? Vol. 3.

  • Meglepő felfedezés a dél-koreai szekcióban, hogy az LG otthoni sörfőző berendezést gyárt, amibe csak bele kell tenni az alapanyagokat, és később csapolhatjuk a házi nedűt.

    Kicsit szabadkoztak, hogy ez aztán nem megy olyan gyorsan, mint a kávéfőzés, de inkább legyen a sör finom, mint valami gyorsan összepancsolt szirup.

  • A környezettudatosság nevében egyre többen használnak kulacsot műanyagpalackok helyett, ami kifejezetten jó. Az is jó, hogy több gyártó rájött, hogy ezek a kulacsok jól is nézhetnek ki, hiszen ugye az a cél, hogy mostantól nagyon-nagyon sokáig mindennap ezt nézze az ember. És akkor most itt az okoskulacs, ami még ennél továbbmegy. 

    Az első generációs okoskulacsok csak annyi tudnak, hogy mérik, hogy milyen a benne lévő ital hőmérséklete. Azaz már a kortyolgatás előtt lehet azzal szembesülni, hogy a tea kezd kihűlni a víz, vagy már csak langyos a tea. 

    De van egy újabb generáció, ami még ennél is továbbmegy, és egy appon keresztül figyeli, hányszor nyitották ki a kulcsot, vagyis figyelemmel követi, hogy eleget ivott-e az illető, és grafikont is készíthet az ivási szokásairól, ami biztos izgalmas lehet valaki számára. Viszont ez egy remek ötlet a cégtől, hogy bebiztosítsák, hogy mostantól csak és kizáróag ebből a kulacsból igyon valaki, hiszen a poharas vizet nem számolja, vagyis marad csak az okoskulacs. 

  • A 9000-es szintű IFA-látogatók nemcsak a koffeint szerzik be ingyen a kiállításon, hanem a kaját is. Erre való a háztartásigép szekció. A Philipsnél az Airfryer XXL okos legsütő demójában magunknak süthettünk tenyérnyi minipizzát: belerakjuk az alapanyagot, kiválasztjuk a receptet, és a végén kivesszük a kész ételt. Előmelegítve 6 perc az egész.

    Az idei új modellben már beépített érzékelők is vannak, hogy automatikusan a mennyiséghez igazítsák a hőmérsékletet és a sütési időt a legjobb végeredmény érdekében, a mobilos appban pedig 600 recept jár hozzá. A berendezés lényege a zsírmentes sütés: ami kisül mondjuk a húsokból, az a tálca alján lecsorog, és később kitakarítható.

    Egész finom volt, csak egy kicsit száraz az alján maradt sok liszttől. A fene fog tíz eurót fizetni egy fél maréknyi Pho levesért a Sommergarten kifőzdéinél, ha van ingyen uzsonna.

  • A Hama hordozható hangszórója látszólag teljesen átlagos, utcára, strandra vagy kempingbe való modell, de ezt ketté lehet szedni, hogy sztereó legyen az élmény, és tényleg elég jól szól, még a zajos vásárban is átjött a sztereó hatás.

    Ha már odavetődtem, azt is megtudtam a Hamánál, hogy elég komoly okosotthon készletük van, ráadásul nem kell hozzá hub/gateway/központi egység, mert minden egyes darabja közvetlenül a wifire csatlakozik, és a felhőben kapcsolódnak össze egy rendszerben, hogy az appon át akár kétszáz ilyen eszközt (led izzók, hangulatfények, biztonsági kamerák stb. ) kapcsolgatni tudjunk.

    A legmeglepőbb viszont a mobilokat védőfóliázó rendszerük volt. Ahhoz ugyanis nem kell a boltoknak készletet tartani minden egyes modellről: bepötyögték, hogy a Samsung Galaxy S10 Plushoz kell megfelelő fóliát előkészíteni, a berendezésük pedig pillanatok alatt kivágta a megfelelő lyukakat a kamerának. Még azt is eldönthetjük, hogy akarunk-e tokot használni, mert ha nem, akkor a jobban kihozzák a fóliát a kijelző széléig, hiszen nem lesz tok, amivel összeakadhatna.

    A végeredmény szebb lett, mint amit a Samsung márkaboltban árulnak, pedig az ívelt kijelző és a kameralyuk bőven tartogat kihívásokat. 

  • A  kutyák sem maradhatnak ki, náluk egyrészt problémát jelenthet a szőr, de ha van egy jó robotporszívó, akkor egy rendes plüsskutya csak a fotelből szemléli, hogyan takarítja össze a szőrszálait a szerkezet. 

    Az akciókamera  is lehet a kutyáé, bár eléggé elnyomja a fülét egy ilyen sisak az igazi kutyáknak, ezért jobb ötlet nem ilyet adni rájuk. De az egészen biztos, hogy minden családi esemény izgalmasabb lehet a kutya szemszögéből megnézve, aki lehet, hogy lemarad a fontosabb történésekről, de legalább minden kiderül a kerti buli madarairól, vagy arról, hogy ki szórta le az ételt az asztal alá. 

    Ez az eszköz viszont tényleg lehetséges, hogy csak a plüss kutyáknak a legjobb. Ez ugyanis nem egy állatszállító, hanem egy szellőztető, ami kiírtja a szagokat anélkül, hogy meg kellene fürdetni szegény állatot. Nem néz ki túl bizalomgerjesztően, de büdös plüssállatoknak tökéletes lehet. 

  • Pólóra is nyomtatnak emojit, de az egyáltalán nem vicces, viszont egy hátizsákra ledekkel kirajzolva elég dögösen mutatnak. A megjelenő mintát egy appban tudjuk kiválasztani, de akár rajzolni is tudunk, mint a Paintben, csak kisebb a felbontás, mint a régi Nokiákon. A szmájli indokolt: akinek van 260 dollárja ilyesmire, az tényleg röhöghet mindenen.

    Az áramot bármilyen hétköznapi külső akkuról kell biztosítani. Egyébként a Pix táska teljesen átlagos felépítésű, ennyi pénzért lehettek volna egy kicsit ötletesebbek is. De legalább elfér benne egy laptop, és vízlepergető, hiszen alapból tele van elektronikával.

  • A technikatanár favonalzójáról sok jó dolog nem jut az eszembe, legfeljebb a vörösre páholt ujjvégeim halovány emléke, de a japán Mui egészen másfajta élményeket ígér az ezer dolláros deszkájával.

    Többek közt arra alkalmas, hogy rajzoljunk rá egy mágneses tollal. Például húzzunk rajta egy vonalat a gyermekünk feje fölött, hogy ne az ajtófélfa legyen évtizedekre összekaristolva. Ez tök cuki dolog, és úgy hightech, hogy közben megmarad a régi élményeink lényege.

    A felülete az ujjaink érintésére is érzékeny, nem csak a mágneses tollra, emellett van benne wifi, mikrofon, hangszóró, és hatezer led rajzolja ki a felületére a tartalmakat. Vezérelhetünk vele zenelejátszót, felolvassa nekünk az időjárás-jelentést.

    Azért találták ki, hogy ne csak a telefonunkat bizergáljuk, legyen több természetes dolog körülöttünk.

    Nagyszerű ötlet, így mostantól a telefonunkat ÉS deszkákat is nyomkodhatunk.

  • A 3D nyomtatás elérte a gasztronómiát is, legalábbis láttunk olyan nyomtatót, amivel már működik. Nagyon részletes dolgok még nem mennek a szerkezetnek, ezért valószínűleg még várni kell a családi címeres palacsintára, de betűket például már lehet nyomtatni.  Nem csak palacsintát lehet így készíteni, de akár sajtot is lehet vele nyomtatni, ami teljesen új szintre emelheti a baráti összejöveteleket. Főleg, ha kinyomtatja a vendégeknek palacsintabetűkből, hogy menjenek végre haza. 

  • A Garmin leghíresebb Fenix okosórái nagyon az atlétáknak vannak kitalálva, nem az átlag (szívbetegségben) halandóknak, és erre most rátettek még egy lapáttal a vadiúj Fenix 6X Pro Solar változatban. Meg lehet előre tervezni versenyeket, és napelemmel tölti magát, nehogy lemerüljön az ultramataron felénél. Nagyon komoly cucc, de ami igazán megdobogtatta a szívünket, az a fuxos rapperek világát fitneszfunkciókkal ötvöző új Vívomove kollekció volt. Alig tudtam lefotózni, úgy csillogott!

    A Vivomove sorozat eddig is teljesen partikompatibilis volt, és az benne az igazán menő, hogy a kerek kijelző teljesen elrejtőzik, amikor nem használjuk, olyankor csak egy teljesen hagyományos mutatós órát lát mindenki.

    Ez az új változat pedig már nemcsak a funky lépéseinket és a szívünk ritmusát méri, hanem

    van benne pénz is.

    Magyarul fizetni lehet vele, a Garmin Pay segítségével, amit hazánkban most csak a Revolut bankkártyákkal lehet összekötni, és az érintős bolti termináloknál működik.

    Az oxigénszaturációt is mérik.

  • Fél óra sorban állás után odajutottunk a hajtogatós Samsunghoz, amit tavasszal bemutattak, de elég botrányosra sikerültek az első tesztek vele, az amerikai újságírók  elpusztították a rájuk bizott tesztmobilokat. Módosítottak rajta pár dolgot. Kiemelték a kávát, csökkentették a becsukott mobil két fele közötti rést, és most már annyira bolondbiztos a Fold, hogy a nagyközönséget is a közelébe engedik.

    Remekül dolgoztak, a Fold a legkompaktabb összehajtható mobil, ami megfordult a kezeim közt. Könnyű, vékony, kényelmes az ingzsebben, de nadrágzsebbe biztosan nem tenném, az még upgrade után is veszélyesnek tűnik.

    Egyáltalán nem olyan drabális, mint amilyenek a Nokia Communicatorok voltak, az viszont kimondottan előnyös, hogy az összehajtogatott 7,3 colos kijelző bent van, mégiscsak azt kell fokozottan védeni. A külső 4,6 colos kijelző pedig a legtöbb esetben, amikor nem a vizuális megjelenés a fontos - telefonálunk, zenét hallgatunk - bőven elegendő.

    Egyszerű a nagy kijelzőn az Android működése, főleg hogy ebben teljesen ismeretlen terepen jártak, mások a mobilos (vagy ez már inkább tabletes?) multitaszking igényei, mint amikor a pécén nyitunk ki egymás mellé pár ablakot.

    A felvételünkön is látható, milyen egyszerűen lehet egymás után kinyitni a munkánkhoz szükséges appokat, megváltoztatni az elrendezést, és minden pillanatok megtörténik. Ez el is várható egy ilyen méregdrága eszköztől, amelynek az ára valahol 600-800 ezer forint között indul majd.

    Most az Egyesült Államokban kapható 2000 dollárért, valamint Dél-Koreában, és ezt követi majd a többi ország szeptember 18-tól.

  • Amikor a Facebook megvette egymilliárd dollárért az Instagramot, az akkor 125 éves Kodak éppen csődbe készült menni. Nagy nehezen talpon maradt, és most más cégek is licencelik a márkanevét. Ilyen például a C+A Global, akik egy Smile Classic Instant Print nevű digitális kamerát hoztak Berlinbe, bár a képviselőikkel beszélgetve végül arra jutottunk:

    ez igazából egy digitális printer, amire kamerát tettek.

    Arról van ugyanis szó, hogy kiprintelhetünk fényképeket, amelyeket vagy a Kodak nyomtató kamerájával készítettünk, vagy a saját mobilunkról küldtünk át bluetooth-on, és a nyomatokhoz hozzácsatolhatunk egy-egy 30 másodperces videót.

    Amikor mások a Kodak appjában ráirányítják a mobilos kamerát a fotóra, a kiterjesztett valóságban megnézhetik a felvételünket, mintha a fénykép egy virtuális kijelzővé alakulna át. „El tudom képzelni vicces esküvői meghívókban” - mondtam én a Kodak embereinek. „Már eladtunk egy rakás ilyen kamerát esküvői fotósoknak, és az házasság-expókon is rendszeresen kiállítunk” - mondták erre a Kodak emberei.

    Szóval ma is volt egy egymilliárd dolláros ötletem, csak nagyon gyorsan kigyógyítottak belőle.

  • Íme még egy meglepő termék, amire soha nem találunk rá, ha kimarad az IFA kiállítás újságjából, ugyanis legalább háromszor elsételtunk mellette.

    Szóval?

    Ez meg mi a jó ég?? Vol. 2.

    .

    .

    .

    .

    .

    Egyébként okos szerkezetnek tűnik, mágnes rögzíti a különálló fölső részt, és azzal is forgatják meg a pengéket. Az alsó rész a motorral és a benne lévő aksival így teljesen elkerülheti a koszolódást. A litván Millo munkatársai azt mondták, hogy teli akkumulátorról 10 smoothie készíthető. A rendszer érzékeli a turmix sűrűségét, és addig pörög, amíg azt nem érzékeli, hogy már nincsenek benne szilárd darabok.

  • Ha létezik olyan, hogy plüssállat-shaming, akkor ezt csúcsra járatja az IFA, legalábbis a porszívós kiállítók előszeretettel raknak ki egy szomorú állatot, ami azt hivatott demonstrálni, hogy hullik a szőre, és ezzel bizony kezdeni kell valamit. Mint például ez a szegény plüssmacska, ami mellé oda is tettek egy porszívót, ami a megoldást jelenti vagy a szőrproblémákra, vagy ijesztgetni lehet vele a plüssállat igazi mását. 

    De még szomorúbb, hogy a Sharp standjánál szegény plüsstigis csak úgy ott hever a semmiben, mindenfajta különösebb feladat nélkül.

    Miközben nem sokkal mellette az áttetsző LCD-kijelző mögött szintén egy plüssállat figyel a tévé mögé rejtve.

    A Samsung standjánál pedig az derül ki, hogy a macskák egy modern enteriőr szerves részeit képezik, és hogy a Sherif tévét fel se tudják olyan egyszerűen borítani. Ráadásul ha nagyon akarják, még a tetejére is rá tudnak feküdni, igaz kényelmetlen lesz, de hát mit szokta ez érdekelni a macskákat. 

    Itt pedig csak úgy ülnek plüssállatok, mindenfajta különösebb indok nélkül, és megvetően néznek a látogatókra.