Ismeretlen eredetű rádiókitörést követtek vissza a kutatók

000 IJ934
2019.09.09. 15:36

Gyors rádiókitöréseket (Fast Radio Burst, FRB) észlelt az űrből egy, a Földtől mintegy három milliárd fényévnyi távolságra lévő forrásból a kínai óriásteleszkóp- írja az MTI. 

A fél kilométer átmérőjű, FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) nevű  rádiótávcső a valaha épített legnagyobb és legérzékenyebb rádióteleszkóp, ezzel sikerült észlelni a rádiókitöréseket.  Az észlelés után a tudósok egyeztetik és feldolgozzák a jeleket - közölték a Kínai Tudományos Akadémia Állami Csillagvizsgáló Intézetének (NAOC) kutatói.

A gyors rádiókitöréseket a tudománynak még nem sikerült megfejteni, bár egyre közelebb jutnak hozzá, hogy kiderüljön az eredetük. Az ismétlődő kitörések észlelése azonban segíthet a rádiókitörések fizikai mechanizmusának és eredetének megismerésében.

A kínai tudósok egy nagyon érzékeny műszert szereltek a teleszkópra, mellyel megfigyelték az FRB121102 nevű FRB-forrást. Ezt először 2015-ben észlelte a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium. Augusztus végétől szeptember elejéig több mint 100 kitörést észleltek a forrásból. Ez a valaha észlelt legmagasabb számú kitörés.

A Pingtang megyei karsztvölgyben álló FAST építése 2016 szeptemberében fejeződött be, rendszeres működését idén szeptemberben kezdi el. Több mint tíz ország és régió kutatói terveznek megfigyeléseket a teleszkóppal, mellyel a korábban kivitelezhetetlen kutatások is lehetővé válnak. A gravitációs hullámok, az exobolygók, az ultranagy energiájú kozmikus sugárzás (UHECR), a csillagközi anyag megismerésében, a csillagászati, asztrofizikai és alapvető fizikai ismeretek bővítésében is nagy szerepe lehet a jövőben.

(Borítókép: A  FAST rádiótávcső Kínában 2016-ban - fotó: (STR / AFP)  • Tippek
  • Árfolyam