Nándor
3 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

A fukusimai erőmű sugárszennyezett vizét öntik a Csendes-óceánba

2019.09.10. 10:45

2011. március 11-én Japánban kilences erősségű földrengést mértek, ami a fukusimai atomerőművet is megrázta. Azóta a Tokyo Electric Powernak (Tepco) több mint egymillió tonna sugárszennyezett vizet gyűjtött össze tartályokba a megrongálódott erőmű hűtőrendszeréből. Az üzemeltető tájékoztatása szerint a tartályok, amelyekbe a radioaktív vizet gyűjtik, 2022-re megtelnek- írja a Reutersre hivatkozva az MTI. 

Kedden Harada Josiaki japán környezetvédelmi miniszter azt mondta a keddi sajtótájékoztatóján, hogy az egyetlen lehetőség a probléma megoldására, hogy az ezen időpont után összegyűjtendő vizet a tengerbe ömlesztik, ahol az felhígul.

A kérdést a kormány meg fogja vitatni, ő javaslatot tesz majd a megoldásra. A végső kormánydöntés előtt megvárják egy szakértői bizottság jelentését. A miniszter nem beszélt arról, hogy szerinte mennyi vizet kell majd a tengerbe önteni.

Ha szabad utat engednek a sugárszennyezett víz tengerbe öntésének, akkor a lépés kiválthatja az olyan szomszédos országok haragját, mint Dél-Korea, amely a múlt hónapban bekérette a szöuli japán nagykövetség rangidős tisztviselőjét, hogy számon kérje: mit tesz Japán a Fukusimában felgyülemlett radioaktív vízzel.

Sugárszennyezett vízzel teli tartályok A TEPCO Fukusima Daiicsi atomerőművének 5-ös és 6-os reaktora mellett 2018. július 27-én
Sugárszennyezett vízzel teli tartályok A TEPCO Fukusima Daiicsi atomerőművének 5-ös és 6-os reaktora mellett 2018. július 27-én
Fotó: Kimimasa Mayama

A Tepco, amelyet a helyi halászok is rendszeresen bírálnak, tavaly beismerte, hogy a tartályokban felgyülemlett víz a trícium mellett más, szennyező anyagokat is tartalmaz.

A tengerparton fekvő atomerőművek rendszerint eresztenek valamennyi hűtővizet az óceánba. Ez a víz tartalmaz tríciumot, a hidrogén radioaktív izotópját, amelyet nehéz leválasztani, és amelyet viszonylag ártalmatlannak tekintenek.