Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Bill Gates szervezete szerint 1800 milliárd dollárba kerülne a Föld megmentése

2019.09.10. 14:06 Módosítva: 2019.09.10. 14:07

A következő évtizedben világszerte 1800 milliárd dollárt, azaz nagyjából 541 ezer milliárd forintot kellene azokra a stratégiákra költeni, amelyek lehetővé tennék, hogy a Föld alkalmazkodjon a klímaváltozáshoz - írja az MTI a Globális Alkalmazkodási Bizottság (Global Commission on Adaptation) jelentésére hivatkozva. 

A Ban Ki Mun korábbi ENSZ-főtitkár, Bill Gates, a Microsoft társalapítója és Krisztalina Georgieva, a Világbank igazgatója által vezetett Globális Alkalmazkodási Bizottság egy kutatókat, közgazdászokat, városlakókat, gazdákat, polgármestereket és vállalatvezetőket tömörítő szervezet. Az említett jelentésükben öt pontban foglalták össze a lehetséges gyakorlati megoldásokat a globális költség-haszon elemzésben, amely szerint a szóban forgó stratégiák megvalósítása nettó több mint 7 ezer milliárd dollár hasznot hozna.

  1. A következő évtizedben olyan előrejelző rendszereket kellene kiépíteni - elsősorban a szigetek lakói és a part menti közösségek számára -, amelyek időben figyelmeztetnek a viharokra, az erős tengerjárásra és egyéb szélsőséges időjárási viszonyokra. Ezáltal a Cook-szigetek halászait például egy egyszerű mobiltelefon-alkalmazás segíthetné abban, hogy a tenger változásaihoz igazítva alakítsák terveiket.
  2. Elengedhetetlen az infrastrukturális fejlesztéseket is az éghajlatváltozáshoz igazítani. Egy New York-i projektben például fehérre festik a háztetőket, ami hatékony hővisszaverő stratégia az épületek és egész városnegyedek lehűtésére.
  3. A javasolt stratégiák között szerepel a száraz talaj mezőgazdasági termelésének fejlesztése, a szárazságnak jobban ellenálló haszonnövényekre való áttérés elősegítése.
  4. A mangroveerdők nagyjából 18 millió ember számára jelentenek védelmet a part menti áradásokkal szemben, ám a beruházások miatt kivágják a fákat. Ezeknek az erdőterületeknek a helyreállítása segíthetné megóvni a sebezhető közösségeket a viharoktól, és javíthatná a helyi halgazdálkodást.
  5. A jelentés kiemelt fontosságú feladatként említi a vízkészletek védelmét is.

A felsorolt stratégiák nem csupán megakadályoznák a jövőbeli veszteségeket, hanem olyan gazdasági, társadalmi és környezeti haszonnal járnának, amelyek együttes értéke több mint 7 ezer milliárd dollár lenne.

A globális bizottság szerint a gazdagabb országoknak erkölcsi kötelességük befektetni olyan adaptációs intézkedésekbe, amelyek az egész világ javát szolgálják, ugyanis az éghajlatváltozás hatásaival leginkább küzdő országok a felelősek a legkevésbé a problémákért - mutatott rá a jelentés.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.

15%
3499 Ft
2975 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft