Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Szokatlanul meleg az óceán, ez pedig nem vezet sok jóra

2019.09.10. 11:06

Szokatlanul meleg a vízhőmérséklet Alaszkától Kaliforniáig – írja a Forbes. Ilyen hőhullámok akkor alakulnak ki, mikor az óceán huzamosabb ideig melegebb a szokásosnál. Múlt csütörtökön például 25,8 Celsius-fok volt az óceán hőmérséklete Kaliforniában. Mióta 1916-ban elkezdték regisztrálni ezt a mutatót, még nem mértek ilyen magas értéket szeptemberben. Az abszolút csúcsot tavaly augusztusban regisztrálták, akkor 26,3 Celsius-fokos volt az óceán hőmérséklete. 

Nem jó, ha túlságosan meleg a víz

A mostani hőhullám emlékeztet a 2014–2016-os hőhullámra, amit csak úgy emlegetettek akkoriban a kutatók, hogy a Blob, ugyanis egy hatalmas és kártékony algatenger alakult ki, ami a fiatal lazacok számára gyengébb minőségű táplálékot jelentett, de több száz fóka is a partra vetődött élelem után kutatva. A kutatók szerint a szokatlanul meleg vízfelszíni hőmérséklet idén is hasonlókat eredményezhet, és fel kell készülni, hogy a jövőben egyre többször fordul majd elő, hogy megdől az óceán hőmérsékletének melegrekordja is. 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.