Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

7 millió embernek kellett elhagynia az otthonát az extrém időjárás miatt 2019 első felében

2019.09.12. 12:53

2019 első felében minden eddiginél több embernek kellett elhagynia a lakóhelyét az extrém időjárási körülmények miatt – írja a New York Times. Az első hat hónapban világszerte 7 millió embernek kellett ideiglenesen vagy végleg elhagynia az otthonát, és ebben az adatban a Dorian hurrikán pusztítása miatt kitelepített lakók száma még nem is szerepel. 

Az adatokat kormányoktól, az ENSZ humanitárius tevékenységével foglalkozó szervezeteitől, illetve médiajelentésekből szedték össze. Áradás, földcsuszamlás, szélvihar és más extrém időjárási körülmények miatt több embernek kellett elhagynia az otthonát, mint ugyanebben az időszakban az előző években. Az adatokat 2003 óta gyűjtik, még sosem voltak ilyen magasak a számok. Az Internal Displacement Monitoring Center szerint ez is egyértelműen bizonyítja, hogy a klímaváltozás egyre többször jár együtt extrém időjárással. 

A jelentés elemzői szerint ezek a számok egyszerre jelentenek jót és rosszat. Az extrém időjárás egyre extrémebb lesz, és több embert érint majd, az ázsiai térségben egyre gyakrabban fordul elő. A jó hír viszont az, hogy a kormányok jelentős többsége, úgy tűnik, felkészült erre, sokkal jobbak az előrejelzések, és jól működik az evakuáció, ezt bizonyítja, hogy általában kevesebb halálos áldozatot szed egy-egy ilyen természeti katasztrófa. 

Azaz a számokat úgy kell nézni, hogy ebben benne vannak azok is, akik valószínűleg az extrém időjárás halálos áldozatai lettek volna. Például 3,4 millió embernek kellett elhagynia a lakóhelyét Indiában és Bangladesben, ahol több mint ezer lakóházat söpört el a Fani ciklon. A fejlett előrejelzések és az evakuálás nélkül egészen biztos, hogy a két országban több száz halálos áldozatot követelt volna a ciklon. Ahogyan ezt jól lehetett látni Afrika déli részén Mozambik, Malawi és Zimbabwe térségében, ahol megfelelő előrejelzés hiányában ezer embert ölt meg az Idai ciklon, és 617 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.