Elkezdődött a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek rehabilitációja

2019.09.13. 11:57

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csapatának vezető orvosai – Pataki Gergely, Csókay András és Csapody Marcell – szeptember 9-én visszautaztak Dakkába, hogy felmérjék az augusztus 1-jén és 2-án 33 órás maratoni műtéttel szétválasztott bangladesi sziámi ikrek állapotát, valamint megkezdjék az Operation Freedom névre keresztelt műtétsorozat negyedik szakaszának, a rehabilitációnak és a koponyarekonstrukciónak a tervezését, illetve kivitelezését – írja az alapítvány. 

Rabeya, aki a műtét után nem sokkal tért magához, már elhagyhatta az intenzív osztályt, szeptember 11-én pedig 5 órás plasztikai sebészeti beavatkozást, koponyarekonstrukciós műtétet és hegplasztikát hajtottak végre rajta Pataki Gergely vezetésével. 

Rukayánál a műtét és a fertőzés után súlyos agyi bevérzés lépett fel. Ennek oka az orvosok szerint a fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar. Bár képes mozgatni a végtagjait, és a szemét is kinyitja, egyelőre az orvosok sem tudják megmondani a várható felépülés mértékét. 

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű Operation Freedom szétválasztó műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóér-szakasz szétválasztása jelentette endovaszkuláris módszerrel Hudák István vezetésével 2018-ban, szintén Dakkában. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Pataki Gergely vezetésével. Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt Csókay András vezetésével. Az Operation Freedom jelenleg zajló negyedik fázisát pedig a rehabilitáció, illetve az ismét a plasztikai sebészeti szakterülethez tartozó koponyarekonstrukciós műtétek jelentik Pataki Gergely vezetésével.   • Tippek
  • Lakáshitel