Négyszögletű székletet és a gusztustalan román lejt is díjazták az idei anti-Nobelen

2019.09.13. 11:03

Idén is kiosztották az anti-Nobel-díjnak is nevezett Ignobelt, vagyis a legfurcsább tudományos felfedezésekért járó díjat. Olyan kutatásokért jár az elismerés, amiken először nevet az ember, aztán viszont elgondolkozik rajta. Idén tartották a 29. díjátadót.

A 2019-es díjazottak között vannak azok a holland és török kutatók, akik annak szentelték a munkásságukat, hogy megállapítsák, melyik országnak a leggusztustalanabb a pénze; egy iráni tudós, aki pelenkacserélő gépet fejlesztett; egy olasz tudós pedig mi mást bizonyíthatott volna be, mint hogy a pizza valójában egészséges. 

  • Andreas Voss és kollégái tanulmánya szerint azok, akik félnek a betegségektől, a román pénzeket kerüljék, ugyanis ezeken sokkal tovább megmaradnak a gyógyszerrezisztens baktériumok, mint mondjuk az eurón, a dolláron vagy az indiai rúpián. Voss egyébként azt mondta, hogy a kutatása óta nem igazán használ készpénzt, és ezt tanácsolja másoknak is. 
  • Silvano Gallus azt bizonyította be, hogy a pizza csökkenti az emésztőrendszeri rák és az infarktus kialakulásának kockázatát. Legalábbis az olasz pizzák, amik Gallus szerint az összetevőikben követik a mediterrán étrend összetevőit, azokról meg már régóta tudjuk, hogy jót tesznek az egészségnek. 
  • Roger Mieusset termékenységi specialista pedig azért kapott díjat, mert a francia postások heréit vizsgálta, hogy kiderüljön, valóban melegebb-e az egyik here, mint a másik. Ahelyett, hogy megoldódott volna ez a kérdés, még nagyobb lett a rejtély. A tanulmány szerint a bal here melegebb, de csak akkor, ha ruhában van a férfi, ezért olyan alsónadrágot fejlesztett, ami kiegyenlíti ezt a különbséget. Egyelőre csak ő hordja. 
  • Japán kutatók a tanulmányukban azt vizsgálták meg, hogy mennyi nyálat termel egy átlagos öt éves gyerek naponta (fél litert). 
  • Patricia Yang és  David Hu a második Ignobel-díjukat nyerték Az elsőt még 2015-ben, a vizelés törvényének felállításával, ami szerint az összes emlős nagyjából 21 másodperc alatt tudja kiüríteni a a hólyagját. Idén azért kaptak, mert megfejtették, hogyan lesz négyszögletes a vombatok széklete. A tanulmány szerint ez az állatvilágban egyedülálló forma segíti a vombatokat abban, hogy akár oszlopokat emeljenek az ürülékükből, és ezzel jelöljék ki a területüket, azaz egyfajta székletkerítést építenek maguknak a jószomszédi viszony érdekében. 
  • Francis McGlone, a liverpooli John Moores Egyetem kutatója kapta az idei Ignobel-békedíjat, aki csapatával feltérképezte, hogy a test mely pontjain esik a legjobban a vakarózás. Az eredmények szerint a boka nyert, aztán a hát és a felkar. McGlone elmondta, hogy persze viccesnek tűnik a kutatása, de a kóros viszketés nagyon súlyos dolog, az emberek pedig hajlamosak addig vakarni a testrészüket, amíg nem vérzik, mert a fájdalom jobban elviselhető, mint a viszketés. 

A díjat valódi Nobel-díjasok adták át a Harvard Egyetemen. A nyertesek 10 billió zimbabwei dollárt nyertek, aminek a valós értéke semmi, az átadón pedig úgy kellett előadni az egyperces köszönőbeszédet, hogy egy nyolcéves kislány ásítgatott közben, és mondogatta, hogy ez unalmas. 

Az átadó nagyjából egyetlen komoly pillanata az volt, mikor megemlékeztek Roy Glauber fizikusról, aki valódi Novel-díjat nyert, és aki minden évben lelkesen támogatta, és részt is vett az Ignobel-díjátadókon. Glauber 93 éves volt. 

2016-ban magyarok is nyertek díjat, itt olvashat arról bővebben, hogy milyen előnyei vannak a fehér lovaknak, és hogy miért vonzódnak a szitakötők a fekete sírkövekhez a temetőkben.   • Tippek
  • Babaváró hitel