A légszennyező anyagok közvetlenül bejutnak a magzatba

GettyImages-151056146
2019.09.17. 17:43

A járművek által kipufogott légszennyező szénszemcséket találtak a méhlepény magzat felőli oldalán. A placenta feladata, hogy biztosítsa az anya és a magzat közötti összeköttetést. Rajta keresztül a fejlődéshez nélkülözhetetlen anyagok bejutnak a baba vérkeringésébe, de szerkezete - elméletileg - meggátolja, hogy a magzatra veszélyes anyagok elérjék őt.

A méhlepény általában hatékony szűrőként működik, de azért korántsem mindenható. Számos gyógyszer hatóanyag-molekulái átjutnak rajta, és - ahogy most a belgiumi Hasselt Egyetem kutatói kimutatták -

a légszennyezés mikroszemcséinek sem jelent akadályt.

Ez az első vizsgálat, ami bizonyította, hogy az anya által belélegzett légszennyezés eléri a magzatot. Ennek kimutatására 25 placentát vizsgáltak meg, amelyek nem dohányzó, a belgiumi Hasselt városában élő nőktől származtak. A város légszennyezési mutatói messze az EU-szabványok alatt vannak, bár magasabbak az Egészségügyi Világszervezet ajánlásainál.

A kutatók lézeres technikával tapogatták le a méhlepényeket, amelynek segítségével tetten lehet érni a szénrészecskéket. Minden placenta esetében találtak szénrészecskéket a méhlepény magzat felőli oldalán, és ezek száma korrelált az anya által elszenvedett légszennyezettség mértékével.

Átlagosan 20 ezer nanorészecskét találtak a placenták egy köbmilliméterében azon nőknél, akik egy főúthoz közel laktak.

A légszennyezettség mértéke összefügg a vetélés esélyével, a koraszülés gyakoriságával és az alacsony születési súllyal. A levegőből származó szennyező részecskék közvetlenül is megbetegíthetik a magzatot, de az általuk kiváltott gyulladásos reakciók is veszélyesek lehetnek.

(Guardian)

(Borítókép: Bsip / Getty Images)  • Hírek
  • Hírek