Botond, Mózes
11 °C
21 °C

A Raikoke-vulkán kitörése lilává varázsolta napfelkeltéket

2019.09.17. 19:59

Néhány hónapja beszámoltunk arról, hogy gombafelhővel tört ki a távoli, Csendes-óceánon lévő, orosz fennhatóságú szigeten álló Raikoke-tűzhányó. A Coloradói Egyetem légkörfizikusai most megállapították, hogy a kitörés során az atmoszférába jutott vegyületek szerte az északi féltekén lilává színezték a napfelkeltéket és a napnyugtákat.

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem Sally Ride kutatóhajója a lila napfelkeltében
A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem Sally Ride kutatóhajója a lila napfelkeltében
Fotó: UCSD

A vulkán nagy mennyiségű kéndioxidot lövellt a légkörbe, amely aztán aeroszolt alkotott, és az aeroszol részecskéi törik úgy a napfényt, hogy az lilás árnyalatot kap.Ez a jelenség főként akkor látható, amikor alacsonyan áll a nap, vagyis hajnalban és alkonyatkor.

A Coloradói Egyetem kutatói elmondták, hogy ebből is látszik, hogy nem kell (globális léptékben) túl nagy mennyiségű aeroszolt a levegőbe juttatni ahhoz, hogy megváltozzanak fizikai tulajdonságai. Bár a kitörés relatíve kicsi volt, mégis kihatott a teljes északi félgömbre.

A Lars Kalnajs által vezetett coloradói kutatócsoport meteorológiai ballont bocsátott a sztratoszférába Wyomingban, hogy detektálják a vulkáni hamufelhő nyomait. Ennek méréseiből kiderült, hogy a sztratoszféra aeroszolkoncentrációja hússzorosára emelkedett a vulkánkitörést megelőző időhöz képest.