Kalifornia 20 millió dollárt költ az e-cigaretta elleni kampányra

2019.09.17. 06:31

Kalifornia 20 millió dollárt fordít az elektromos cigaretta veszélyeinek ismertetésére - erről írt alá rendeletet hétfőn Gavin Newsom, az állam kormányzója.

A MTI beszámolója szerint Newsom a rendelet aláírásával egy időben elrendelte a tagállam különböző hivatalainak is, hogy dolgozzanak ki terveket az elektromos cigarettához szükséges illegális és hamisított termékek kivonására a forgalomból. A rendelet célja az, hogy minél szélesebb körben és alaposabban felvilágosítsák a kaliforniai fiatalokat a dohány- és kannabisztartalmú elektromos cigaretták szívásának veszélyeire.

A demokrata párti politikus "a fiatalok járványának" nevezte a komoly megbetegedéseket okozó elektromos cigaretta használatának rohamos terjedését, ezért a rendeletben azt is rögzítette, hogy az ilyen termékek vásárlása előtt az eladóknak kötelezően ellenőrizniük kell a vásárlók életkorát.

A Kalifornia fővárosában, Sacramentóban tartott sajtótájékoztatón Newsom arra kérte a helyi törvényhozókat, hogy mielőbb fogadják el az ízesített e-cigaretták betiltását előíró törvényt.

Azonnal cselekednünk kell, mert egészségügyi válsághelyzet van

- idézte a kormányzó szavait a Los Angeles Times című lap.

A kormányzó egy nappal azután döntött így, hogy a keleti parti New York állam szintén demokrata párti kormányzója, Andrew Cuomo bejelentette: az állam egészségügyi hatóságai még a héten betiltják az ízesített elektromos cigaretták forgalmazását. Hétfőn Lori Lightfoot, Chicago tavaly ősszel megválasztott polgármestere is bejelentette, hogy az ízesített e-cigaretták betiltására készül.

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten a Fehér Házban újságírókkal tartott beszélgetésen azt mondta: az amerikai szövetségi kormányzat is az ízesített elektromos cigaretták betiltására készül. Az elnök a fiatalok körében egyre népszerűbb elektromos cigaretták veszélyeiről beszélt, valamint elmondta, hogy  Alex Azar, az egészségügyi tárca irányítója is hamarosan szabályozást tesz közzé erről.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) adatai szerint az Egyesült Államokban 2016-ban mintegy tízmilliónyian szívtak elektromos cigarettát. Az e-cigarettát szívók több mint a fele 35 éven aluli, és az átlagéletkoruk 19 év. Egyre nagyobb figyelmet kap az e-cigaretta szívásának megannyi káros következménye is.

Az Egyesült Államok 33 tagállamában eddig mintegy 450, a tüdőt és a légzőszerveket súlyosan károsító megbetegedést diagnosztizáltak.

A múlt héten jelentették be, hogy Idahóban újabb két fiatal hunyt el az elektromos cigaretta használatának következtében, és ezzel a halálos áldozatok száma hatra emelkedett.

Több helyen is folynak kutatások az e-cigaretta káros hatásainak magyarázatára. A szakemberek úgy vélik, hogy egy még azonosítatlan vegyi anyag okozhatja a megbetegedéseket. Azt egyelőre még nem tudják, hogy ez a készülék valamelyik részében vagy a töltőfolyadékban található-e.  • Hírek
  • Árfolyam