A Facebook bemutatta a működését ellenőrző felügyelőbizottság terveit

2019.09.18. 09:26

A közösségi hálózatot működtető cég ígérete szerint egy független testület fogja felügyelni a Facebookon megjelenő tartalmak moderálásának gyakorlatát. A bizottság jövőre fog először ülésezni, és az elképzelések szerint hatalma lesz felülírni az operátorok döntéseit bizonyos információk megjelentetését illetően, illetve hatása lesz a hosszú távú irányelvek kialakítására is.

A testületet a Facebook legfelsőbb bíróságának hívják egyesek, és amikor teljes terjedelmében feláll, negyven főt fog tömöríteni a világ minden tájáról. Független elemzők azonban már most

megkérdőjelezik, hogy egy cég által felállított bizottság mennyire lehet független a cégtől, illetve mennyire őszinték cég motivációi.

Szerintük megtévesztő, hogy bíróságnak nevezik a testületet a cégen belül, hiszen mindez semmit sem változtat azon, hogy minden döntés a legnagyobb részvényestől, vagyis Mark Zuckerbergtől függ. A bíróság elnevezést az a képzetet keltheti az emberekben, hogy ez valamiféle tekintélyes, a nép felé felelősséggel tartozó testület lesz, pedig erről szó sincs.

A Facebook szerint a bizottság legalább 11 részmunkaidős taggal fog felállni. A tagok neve nyilvános lesz, ahogy a döntéseik is. A bizottságot egy, a Facebook által finanszírozott alapítvány fogja fenntartani. Zuckerberg a döntés kapcsán leírta, hogy nap mint nap érvényre kell juttatniuk irányelveiket, és ennek érdekében több millió döntést kell hozniuk az oldalon megjelenő tartalmakról hetente. Ugyanakkor állítása szerint

nem hisz abban, hogy efféle döntéseket a hozzájuk hasonló magáncégeknek kell egyedül meghozniuk.

A tervek szerint azok az ügyek kerülnének a bíróság elé, amelyeket a Facebook meglévő döntéshozó szintjei nem tudtak megnyugtató módon kezelni (innen a legfelsőbb bíróság hasonlat). A bizottság elé kerülő ügyekről a Facebook dönt, de a tagok dönthetnek arról, hogy a felkínált ügyek közül melyekkel foglalkoznak. Úgy becsülik, hogy évente néhány tucat üggyel fog a bíróság foglalkozni, olyanokkal, amelyek a legfontosabbak a köz számára.

Az ügyben érintett felhasználók írásban fejthetik ki majd álláspontjukat a bizottságnak, de a Facebook szerint elképzelhető, hogy egyes bizottsági tagok személyesen is meg akarják majd hallgatni a usereket.

Azt ígérik, hogy a bizottság döntéseit kötelező érvényűnek tekintik majd magukra nézvést, akkor is, ha azzal Zuckerberg vagy az igazgatótanács nem ért egyet. Kivéve - hagytak azért egy kiskaput - ha a döntés technikailag nem megvalósítható.

(BBC)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM