Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Fegyvert adnának az orosz űrhajósoknak

2019.09.18. 20:19

Egy olyan fegyvert tesztelnek Oroszországban, amelyet az űrhajósok használhatnának a vadállattámadások kivédésére, ha eldugott térségben érnek földet, jelentette be szerdán Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz orosz űrkutatási hivatal vezetője.

Az űrhajósok már több mint egy évtizede fegyvertelenek, de Rogozin szerint

ideje visszahozni a fegyvereket, mivel az űrhajók indítását áthelyezik az orosz Távol-Keletre.

Lehetséges, hogy a földet érések is ebben, a településektől távoli térségben lesznek, ahol erdőségek, sztyeppék húzódnak, és az űrhajósok azt mondják, hogy jó lenne, ha lenne a tarsolyukban egy fegyver. A fegyvert már teszteljük. Úgy vélem, hogy valószínűleg másfél éven belül része lesz az űrhajósok felszerelésének

- idézte a TASZSZ orosz hírügynökség Rogozint.

Oleg Kononyenkov orosz űrhajós, aki a minap tért vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról, arról beszélt, hogy bizonyos helyzetekben az ISS-ről visszatérő személyzetnek szüksége lehet fegyverre.

 "A visszatérő kabin a bolygó bármely pontján földet érhet, lehetséges, hogy egy nehezen megközelíthető területen, ezért szükségünk lehet egy különleges késre, hogy menedéket építsünk. Fegyverekre is szükségünk lehet, mert ott vadállatok élnek" - hangsúlyozta. Az 1980-as években az űrhajósoknak TP-82-es pisztolyuk volt, amelynek markolatában egy hosszú éles kés is volt. A fegyvert 2007-ben vették ki felszerelésükből.

(MTI)