Emőd
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Betiltják Indiában az elektromos cigarettát

2019.09.18. 16:44 Módosítva: 2019.09.18. 16:44

Veszélyezteti a fiatalok egészségét, ezért betiltják az elektromos cigarettát Indiában, közölte szerdán az indiai szövetségi pénzügyminiszter.

Nirmala Szítáraman szerint a szövetségi kabinet jóváhagyta

az elektromos cigaretták gyártását, importját, exportját, szállítását, szétosztását, értékesítését, tárolását és hirdetését tiltó rendeletet, amely kiterjed a hasonló termékek előállítására is.

Indiában jelenleg nem gyártanak e-cigarettákat, hanem azokat importálják vagy összeszerelik az országban. Az új szabályozás értelmében azok, akik első ízben szegik meg a tilalmat, egy év börtönbüntetést és 100 ezer rúpia (423 ezer forint) pénzbüntetést kaphatnak, míg a visszaesőket akár 3 év börtönre vagy 500 ezer rúpia megfizetésére kötelezhetik.

Indiában egyelőre nem készültek tanulmányok az e-cigaretta használatának egészségre gyakorolt hatásairól, ám az Egyesült Államokban végzett vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a fiatalokra nézve komoly kockázatot jelent.

A rendelet megszületését az Indiai Orvostudományi Kutatási Tanács és több más hasonló szervezet is támogatta, valamint a gazdálkodók is az e-cigaretták betiltását szorgalmazták, arra hivatkozva, hogy azok negatív hatással vannak a dohánytermelésre.

A kormány rendeletét hat hónapon belül kell jóváhagynia az indiai parlamentnek.

(MTI)