Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A konzervatívok kicsit se hiszékenyebbek, mint a liberálisok

2019.09.19. 15:53

A pártpreferencia fontosabb, mint az összeesküvés-elméletekbe vetett hit, derül ki egy friss ELTE-s tanulmányból. Faragó Laura, Dr. Kende Anna és Dr. Krekó Péter azt vizsgálták, hogy a korábbi kutatásokkal megegyezően valóban fogékonyabbak-e a konzervatív beállítottságú emberek az álhírekre, mint liberális társaik.

Ezekben a kutatásokban gyakran negatív és fenyegető tartalmú hírekről kérdezték az alanyokat. A konzervatívok sokkal érzékenyebben reagálnak az ilyen hírekre, és emiatt könnyeben el is hiszik azokat. Hogy a torzítást elkerüljék, az ELTE Szociálpszichológiai Tanszékének kutatói vágybeteljesítő, pozitív híreket adtak a kutatásban résztvevőknek.

A vágyteljesítő gondolkodás kifejezés arra utal, hogy az emberek hajlamosak hinni a világképükkel összhangban lévő információkban, és az inkonzisztens tartalmakat nagyobb valószínűséggel utasítják el. A kutatók alapfeltevése az volt, hogy bármilyen beállítottságú valaki, nagyobb valószínűséggel hiszi el a neki tetsző álhíreket.

A kitöltők úgy tudták, hogy hírek és álhírek szalagcímeit kapják meg, amik az elmúlt hónapokban jelentek meg a közösségi médiában. Az eredmény beigazolta a kezdeti hipotézist: a pártpreferencia sokkal inkább befolyásolta a válaszadók hitét, mint az összeesküvés-elméletekhez való általános hozzáállás.

A kormány támogatói sokkal hitelesebbnek gondolták a kormánypárti álhíreket, mint az ellenzéki híreket, és úgy gondolták, hogy a kormánypárti hírt független újságíró írta, míg az ellenzéki hír politikai propaganda része. Az ellenzéki pártok támogatói viszont ellentétes mintázatot mutattak: elutasították a kormánypárti hírt, viszont elfogadták az ellenzéki álhírt, amelyet hitelesebbnek is tartottak.

– írják a tanulmányban.

Az igazság ezzel szemben az volt, hogy az összes szalagcím hamis volt.

Ezek szerint ha valami egyezik a világnézetünkkel, könnyebben hisszük el, hogy megbízható hírforrásból származik, míg ha valami nem tetszik, az biztos a gonosz politikai propaganda hazugsága.

Tanulság, hogy nem szabad automatikusan megbízni olyan hírforrásokban, amelyek olyan információkat közölnek, amiket hallani szeretnénk. Az információforrás kritikus értékelésére nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, amikor politikai híreket fogyasztunk.